Hírek

2010.11.19. 19:45

Zalai Prima Díj 2010: átadták az elismeréseket

A nagykanizsai Dr. Ördög Ferenc nyelvész, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola, valamint a Zalaegerszegi Teke Klub lett az idei év Zalai Prima Díjasa. A közönség díját szintén a művészetoktatási intézmény kapta.

Horváth-Balogh Attila

A rangos helyi elismerést a „nagy” Prima Primissima mintájára 5 évvel ezelőtt alapította meg a Vállalkozók Országos Szövetsége Zala Megyei Szervezete, s ezen belül péntek este immár  második alkalommal kerülhetett sor a nagykanizsai Medgyaszay Házban a díjkiosztóra. Az alapítókat, azaz a mecénás szerepét felvállaló vállalkozókat az a szándék vezette, hogy megyénkben is legyen egy olyan elismerés, amivel jutalmazhatják a művészetek, a kultúra, a tudomány és a sport kiemelkedő képviselőinek erőfeszítéseit. A Zalai Prima Díjat a születése óta eltelt időben tizenöten vehették át a mellé járó egymillió forinttal. De hagyományosan a nem díjazott jelöltek is oklevélben és értékes tárgyjutalomban részesülnek, melyet minden alkalommal a támogató szponzorok képviselői adnak át - nem volt ez másként pénteken sem.

Az esti díjkiosztón részt vett dr. Lovassy Tamás, a Prima Primissima Alapítvány főtitkára, valamint Gyutai Csaba és Cseresnyés Péter, Zalaegerszeg, illetve a házigazda város, Nagykanizsa polgármestere. Cseresnyés Péter köszöntőjében hangsúlyozta: a Zalai Prima olyan díj, amely mértékül szolgálhat mindenkinek, aki a minőséget szereti.

- A magyar társadalom, azon belül mi, zalaiak is sok értékes embert adtunk már a világnak - tette hozzá. - S értéket teremtő emberek ma is élnek közöttünk, akik saját szakterületükön olyat alkottak, ami mindenképp elismerésre méltó - miattuk vagyunk ma itt.

Dr. Lovassy Tamás, a Prima Primissima Alapítvány főtitkára tolmácsolta a díjalapító Demján Sándor és a kuratóriumi elnök Csányi Sándor üdvözletét, s leszögezte:
- A Prima egy sajátos hungarikum, országos érvényű, de egyben helyi díj is, amellyel nemcsak Magyarország, hanem 19 megye legjobbjainak munkáját ismerjük el, miközben a fiatal tehetségekre, a juniorokra is ráirányítjuk a figyelmet - mondta. - Ma azokat ünnepeljük, akik életművükkel hozzájárultak szűkebb pátriájuk fejlődéséhez.

A köszöntők után a Prima-jelöltek sorában is szereplő nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola zongorista növendéke, Horváth László adta elő a színpadon az intézmény névadójának, Farkas Ferencnek Tarantella és Magyar Tánc című zongoraművét. Egyébként a gálaest egészét a művészeti iskola csoportjai, tanárai és művészei színesítették produkcióikkal, melyek között a vendégek egy-egy kisfilmet tekinthettek meg a rangos elismerés várományosairól.

Eztán került sor a 2010. évi Zalai Prima Díj átadására, amit ezúttal dr. Ördög Ferenc, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola, valamint a Zalaegerszegi Teke Klub érdemelt ki. Virrasztó Zsolt, lapunk főszerkesztője pedig a közönségszavazás eredményét jelentette be: e szerint a legtöbben a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskolára voksoltak.


Az idei Zalai Év Vállalkozója Díj kiosztására is sor került, melyet Doucha Ferenc, a VOSZ Zala megyei elnöke és Vaski János társelnök adott át összesen 18 vállalkozás képviselőjének.

A Zalai Prima Díj idei gálaestjét a művészeti iskola Orff Ütőegyüttesének műsora, valamint a hagyományos vacsora zárta, melyen Gyutai Csaba mondott pohárköszöntőt. A zalaegerszegi polgármester ebben utalt a kollégájával, Cseresnyés Péterrel, illetve Szombathely polgármesterével formálódó együttműködésre, s úgy fogalmazott: példát ad számukra megyénk vállalkozóinak a Zalai Prima Díj kapcsán tapasztalható összefogása.
 
Az idei jelöltek voltak: Szoliva János nagykanizsai költő, Tánczos Adrienn, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművésze, Szemenyey-Nagy Tibor nagykanizsai szobrászművész, Dr. Ördög Ferenc, az ugyancsak Nagykanizsán élő nyelvész, dr. Kis-Kádi Géza, a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium nyugalmazott tanára, Kovács Attila zalaegerszegi építészmérnök, a kanizsai Thúry György Múzeum, Magyar Hajnalka újságíró, lapunk főmunkatársa, a nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola, valamint a Zalaegerszegi Teke Klub.

Ismerje meg a 2010-es jelölteket - Kattintson ide!



Zalai Prima díjak:


2009.


2008. 
 

2007.


2006.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!