Hírek

2010.11.18. 17:42

Rangjához méltón 278 millió forintból

Zalaszentgróton a templom, illetve hivatalos nevén a Szabadság téren teljesen megszűnt a közlekedés. A forgalmat a felújítási munkálatok befejezése után is korlátozzák.

Sámel József

Ha elkészül a tér, teljes egészében megújul a műemléki környezet. A Batthyánykastély, a katolikus templom, a Kiskastély, a történelmi emlékmű, a Szentháromság-szobor „történelmi” városrészt alkot majd.

A munkálatok gőzerővel folynak, s várhatóan jövő év május végére befejeződnek.

-A teljes, több más felújítási munkálatot is tartalmazó, összesen 330 millió forint értékű projekt 2012 nyarán zárul. A Szabadság térre 278 millió forintot költünk - mondta érdeklődésünkre Baracskai József polgármester, akitől megtudtuk: 223 milliót pályázaton nyert a város, az összeghez 55 millió forint saját forrást biztosítottak.

S hogy milyen lesz majd a tér, ha elkészül?

- Méltó lesz a környezetéhez - folytatta a polgármester. - Megszüntetjük a légkábeleket, a terület díszburkolatot kap, padokat helyezünk ki, s kandelábereket állítunk. A Kossuth-tömb mögötti részen beépül a foghíj, ott rendezvények lebonyolítására alkalmas zárt udvar alakul ki. Az épületben irodák lesznek. A Korona közt is érinti a rekonstrukció.

A Szabadság téren korlátozzák majd a forgalmat is, ami a 250 esztendős katolikus templom védelme miatt is fontos. Az épület előtt vezető utat már évekkel ezelőtt lezárták, a rekonstrukció után mellette sem lesz forgalom.

 

A piac tekintetében pedig a helyi termelők kapnak lehetőséget árusításra. Több programot is rendeznek majd a területen.

- A pályázathoz több rendezvény kapcsolódik, melyek a helyi közösséget hivatottak erősíteni. Ezekről még tárgyalunk. Annyi bizonyos, hogy a tér kiváló helyszínt biztosít majd a világi és egyházi rendezvényeknek.


A parkot és a ligetet is rendbe teszik

A felújítások sorából a Történelmi emlékműnek helyet adó park és liget sem marad ki. Baracskai József azt mondta, szeretnék önkormányzati forrásokból rendbe tenni a területet, de ha lesz lehetőségük, pályáznak is a munkálatokhoz szükséges összegre. Úgy véli, a parknak is méltóvá kell válnia a megújuló történelmi városrészhez.  A Szabadság tér teljesen megújul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!