Hírek

2010.10.31. 16:00

Nem mindig tudni, mi van a tinik szívében

Mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a jelenleg sajnálatosan rossz irányba haladó emberi értékrendek pozitív irányba mozduljanak el? - szólt a kérdés Szűcs Sándor atyának, a keszthelyi Karmelita Bazilika vezetőjének.

Sámel József

 

- Elsőként a fiatalok jutnak eszembe a kérdésről, naponta látom őket, találkozom velük, s gondolkodom azon, miként lehetne őket elérni, s közvetíteni számukra azokat az értékeket, melyeket az egyház legfontosabbnak tart - mondta elöljáróban. - Sokat dolgozunk ezen, s bizony több tekintetben nem könnyű a helyzetünk. A kicsikkel, az általános iskolás gyerekekkel nincs probléma, számukra - egyfajta alapot teremtve - átadjuk az értékeket, ám a középiskolás, tinédzser korosztály nehéz dió. Legtöbb esetben nem tudom, mi van a szívükben, a lelkükben, legtöbbjük mintha nem is tartanák fontosnak az emberi lét értékeit. A tanrendbe be kellene építeni az erkölcstant, vagy etikát, ez nagyon fontos lenne. A felnőttek kel könnyebb a helyzetünk, őket szentmiséken és a hétköznapokon is meg tudjuk szólítani, s meg is szólítjuk.  S hogy melyek az említett értékek? Nos, első, hogy Isten létezik, s értünk van, segít bennünket. A második maga az ember, a jóság, a harmadik pedig közösség, benne az odafigyelés, a türelem, az áldozatkészség, az elfogadás. Vagyis mindaz, ami a tízparancsolatban és a Bibliában egyaránt szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!