Hírek

2010.10.19. 06:49

A szeretet csodái

Ezen a világon nem a tudomány, hanem a szeretet művel csodákat. Eötvös József e mondatát választotta jubileuma mottójául a zalaszentgróti Koncz Dezső Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény.

Sámel József

Az elmúlt hatvan esztendőt összefoglalva elmondható: az intézmény fennállása során az értelmileg sérült gyermekek, fiatalok sajátos szükségletét, társadalmi elfogadottságát igyekezett szolgálni egyre szélesedő feladatrendszerrel. A jubileumi ünnepségén Szabó Ildikó, a megyei közgyűlés által fenntartott intézmény igazgatója idézte fel az elmúlt hat évtized történéseit. Hangsúlyozta: a Zala megyei gyógypedagógiai intézményhálózat kialakulásának egyik legjelentősebb állomása volt az 1950. október 15-én a zalaszentgróti Batthyány-kastélyban létesített - akkori nevén - Állami Gyógypedagógiai Intézmény. Koncz Dezső gyógypedagógus, egykori igazgató nevét 1995 tavaszán vette fel. A törvények változásainak megfelelően súlyos, enyhe, majd középsúlyos értelmi fogyatékosok iskolájaként, otthonaként működött. 1985-től az intézményt megkülönböztető jelző nélküli általános iskolává minősítették, létrejött a munkára felkészítő tagozat, valamint elkezdődött a 3-6 éves korú középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek óvodai fejlesztése. A 90-es évek középétől az egészségügyi és pedagógiai célú habilitáció-rehabilitáció keretében különböző terápiás fejlesztések (gyógytestnevelés, logopédia, szenzoros integrációs terápia) valósulhattak meg. 2001-ben a munkára felkészítő tagozat szerepét átvette a készségfejlesztő speciális szakiskola, amely mára öt évfolyammal működik, biztosítva a középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok középfokú képzését, a társadalmi integrációra való felkészítését.



Kastélyban és lakásotthonokban
A Batthány-kastély 1984–1988 közti felújításával megteremtették a gyerekek optimális elhelyezési feltételeit. 1998-ban a lakásotthoni elhelyezések kerültek előtérbe. Pályázati forrásból és fenntartói finanszírozásból két „külső” lakásotthont alakítottak ki 16 gyermek számára. 2007-re a kastélyon belül – szintén 16 gyermek elhelyezésére – kettő önálló lakótér létrehozásával az átalakítás teljes programja megvalósult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!