Hírek

2010.09.19. 10:15

Szentelés Tekenyén: templom, harang és Szent István szobor

Dr. Márfi Gyula érsek szentelte meg szombaton a felújított templomot, a harangot, valamint az épület előtti téren felállított Szent István szobrot Tekenyén.

Sámel József

Pályázaton nyert pénznek és széleskörű összefogásnak köszönhetően újult meg a Havas Boldogasszony tiszteletére 1748-ban emelt templom (a torony 1757-ben készült, szentélyt 1913-ban építettek hozzá) és környéke. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács kiírásán közel húszmillió forintot nyert a választásokig még Zalaszentgróthoz tartozó, majd önállósuló település, melyből tavaly rekonstruálták az épületet, támfalat építettek, pihenőhelyet, parkolókat alakítottak ki. Mindez megkönnyíti a dombon álló épület megközelítését, ugyanakkor kialakult egy hely, virágos park, mely rendezvények lebonyolítására alkalmas.


Bár korábban a katolikus templom tetőszerkezete, külső része teljes egészében megújult, a rekonstrukcióra nem volt elég az összeg, ezért az Összefogás Tekenyéért Alapítvány és a lakosság pár éve gyűjtésbe kezdett. A toronnyal kapcsolatos munkálatokra, legégetőbb belső tennivalókat sikerült elvégezni a rendelkezésre álló összegből. A rekonstrukciót szeretnék folytatni.
A szentmisét követően ünnepség keretében felszentelték a néhány éve elkészült harangot, s dr. Márfi Gyula veszprémi érsek megáldotta a Szent István szobrot, melyet Rőti József mihályfai fafaragó művész készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!