Hírek

2010.09.15. 05:39

Ősszel "beindul" az MSZP - Interjú Mesterházy Attilával

A hatalomnak ellensúlyt, a kisembereknek segítséget, a baloldali értékeknek képviseletet ígér Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista párt elnöke.

Varga Andor

- Azt mondják, a Fidesz hatalmát nem csak a kétharmad miatt érezni elsöprőnek, kell ehhez az ellenzék bénasága is. Mikor tervez beindulni az MSZP?

- Időszerű választ tudok adni: épp most, a parlament őszi ülésszaka kezdetén. Kidolgoztunk egy új kommunikációs stratégiát, van két új szóvivőnk, ettől/tőlük várjuk, hogy sokkal kezdeményezőbb szerepben tűnjünk fel. De persze a siker elsősorban nem kommunikáció, a beindulás az érdemi munkára is vonatkozik. Azoknak az embereknek az érdekében dolgozunk, akik bajban vannak, akik hiányt szenvednek, és akikről a parlamenti többség megfeledkezni látszik. Ilyen konkrét ügy például a devizahitelesek megsegítése. De az anyagi szempontból esetleg nem rászoruló emberek közt is sokan vannak, akik az elmúlt száz nap alatt elbizonytalanodtak. Akiknek a többség tettei azt sugallják, hogy az ország letért a demokratikus útról és visszafordult a múltba. Nekik is segíteni szeretnénk.

- Úgy hírlik, a szocialista párt saját alkotmány-verzióval fogadja a Fidesz új alaptörvényét. Miért?

- Magyarországon minden demokrata az 1989-es alkotmányt tekinti mérvadónak. Aggasztó, hogy a Fidesz szakítani akar ezzel: a törekvés szerintünk egyenesen a rendszerváltással megy szembe, annak vívmányait kérdőjelezi meg. Ez egy olyan kérdés, amelynek eldöntését széles társadalmi vitának kell megelőznie, a saját, 89-es alapokon álló verziónkat egyeztetni fogjuk mindenkivel, aki csak véleményt akar nyilvánítani az ügyben.

- És mit gondol, az emberek mennyire akarnak szót váltani az MSZP-vel? A párton ott a korrupciós bélyeg, hogyan lehet ezt eltüntetni?

- Azoktól az emberektől, akik bűnt követtek el, azonnal meg kell válnunk. Ugyanakkor látni kell a másik politikai oldal törekvését a szocialisták kriminalizálására . Mindent elkövetünk, hogy a választásokat, vagy ciklus közben, a közélet mindennapjait ne lehessen az adóhatóság, a számvevőszék, az ügyészség, vagy a rendőrség felhasználásával alakítani. Nemrég Győr megyében került elő egy hangfelvétel, melyen valakik arról beszélnek, hogy a jelöltjeinkre majd ráküldik ezt meg ezt a hatóságot. Ez nem járja - mint ahogy az sem, hogy pozíciójával mondjuk az MSZP-ben valaki visszaéljen. Mindkettővel szemben fellépünk, a választók pedig majd ítélnek.

- A mai egerszegi szocialista önkormányzati frakcióból csak egy ember indul újra a képviselőségért. Kívülálló számára ez tűnhet menekülésnek...

- Érdekesek az újságírók. Ha a régieket indítjuk, az a baj, ha újakat keresünk, akkor meg az. Nincs szó menekülésről, a szocialista párt körül tömörülő emberek nem ijedtek meg az újfajta hatalomgyakorlástól. Az önök városában elindult egy kis változás, tehetséges emberekkel.

- Egy másik városunkban, Lentiben már az elmúlt négy évben is csak egy szocialista képviselő ült a színtiszta fideszes önkormányzati testületben. Előfordulhat, hogy a következő ciklusban ez lesz a jellemző. Lehet így hatékonyan képviselni bármit?

- Ha így alakulnak az erőviszonyok, ez lesz a feladat. De én bízom abban, hogy az emberek felismerik, kell egy ellensúly a túlhatalommal szemben, s erre a szerepre a mi jelöltjeink a legjobbak. De akárhány is jut be közülük az önkormányzatokba, aki ott lesz, annak mindent meg kell tennie a szolidaritás, az igazságosság, az egyenlőség, a szabadság érvényre juttatásáért. Egyébként semmiképp nem számítok elsöprő vereségre október harmadikán. Egymillió kopogtatócédulát gyűjtöttünk az országban, a Fidesz 1,4 milliót. Az emberek számolnak velünk, számítanak ránk. Mi pedig nem hagyjuk cserben őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!