Hírek

2010.09.26. 18:13

Beteljesült egy régi álom

Az elmúlt 20 év legnagyobb fejlesztésére tett pontot szombaton az új tornaterem felavatása Murakeresztúron. A mintegy 450 millió forintos beruházással a művelődési ház modernizációjára, illetve az iskola részleges felújítására is jutott anyagi forrás.

Sámel József

 

A közel 1100 négyzetméteres tornacsarnokot, illetve a megújult művelődési házat és az iskolát szombaton dr. Újhelyi István, a Parlament alelnöke avatta fel. Mint mondta: bátor az a település, amelyik a mai nehéz gazdasági helyzetben erején felül is vállal terheket, ugyanakkor egy ilyen fejlesztés, a jövőbe vetett bizalom jele is. A Parlament alelnöke jelezte: ez utóbbiban az állam is fontos szerepet vállal, máskülönben nem indulhatott volna hasonló fejlesztés további 365 településen, mintegy 105 milliárd forint értékben.

Az avatáson dr. Gadányi Károly, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ elnök rektorhelyettese is részt vett, aki a falu szülöttjeként arról beszélt, hogy az új épületet tartalommal kell majd megtölteni.

Göndor István, az MSZP országgyűlési képviselője arra hívta fel a helyiek figyelmét, hogy nagy dolgokhoz nem kell minden esetben hőstettet véghezvinni, néha elég a kitartás és a szívósság, utalva arra, hogy az önkormányzat már az 1990-es évek elején rendelkezett tervekkel egy tornaterem építéséhez.

Pávlicz Lajos, a település polgármestere elmondta: a tornacsarnokot nyaktagi csatlakozással  kapcsolták össze a művelődési házzal és az iskolával. Utóbbi két épületben is történt felújítás, megvalósult az iskolaépület akadálymentesítése, az intézmény nyílászáróinak cseréje, a homlokzat és a tető szigetelése, illetve az elektromos hálózatot is modernizálták. A művelődési ház is hasonló fejlesztésen esett át, a földszinten öltözők és szertár került kialakításra, míg a tetőtér beépítésével oktatási célú helyiségek kerültek kialakításra.

 


Az ünnepség keretében két új Zrínyi kadétot is avattak, az egy évvel ezelőtt alakult nyolc fős csapathoz szombaton Balogh Gábor és Szabó Péter, az iskola két diákja is csatlakozhatott.

A délelőtti avatással nem ért véget Murakeresztúron az ünnepség, délután a művelődési házban kiállítás nyílt Murakeresztúr 2010 címmel. Ezt követően a kulturális műsor keretében elsőként az óvodások, majd a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület, a Rozmaring Asszonykórus, a Szepetneki Királyi Kórus is színpadra lépett.

Programból vasárnapra is jutott, a faluban főzőversenyt rendeztek, volt íjászbemutató, s a színpadon egész nap egymást váltották a művészeti és kulturális csoportok.

 

 

 - Murakeresztúron a tornacsarnok építésére 1989-ben készültek el az első tervek
 2002-ben új terveket kellett készíttetni

-  A település 2005-ben PPP-konstrukció keretében nyújtott be pályázatot a tornacsarnok építésére, ám az elnyert pályázattól később visszalépett az önkormányzat, mert finanszírozhatatlannak ítélték a közös konstrukciót

-  2007-ben címzett állami támogatásra nyújtott be pályázatot a település, ám ez a fajta támogatási rendszer még a pályázatok elbírálása előtt megszűnt
 
- Az önkormányzat 2008-ban ismét pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Regionális Alaphoz, melynek keretében elnyerték a támogatást.

 

Civil tudósítónk, Kovácsné Deák Erzsébet fotói:

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!