Hírek

2010.07.06. 20:49

Pénzen múlik? Megtagadták a bizonyítvány kiadását

Nem kapták meg a bizonyítványukat a lenti Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskola azon diákjai, akik az intézmény által kért körülbelül háromezer forintos összeget nem fizették be a tanévzáróig.

Gyuricza Ferenc

Minderről elektronikus levélben tájékoztatta lapunkat egy felháborodott szülő, aki egyebek mellett azt is leírta, hogy a pénzt higiéniai csomag vásárlására, diáksportköri hozzájárulás címén, valamint a szülői szervezet támogatására kérték a tanulóktól. 

- Anyagi körülményeink sajnos nem tették lehetővé ennek a pénznek a kifizetését, mivel több gyermeket is nevelünk, s csak a férjem dolgozik, ő is minimál bérért - írja a szülő a levélben, aki mindemellett arról is beszámolt, hogy nem az ő fia az egyedüli, aki így járt, jónéhányan tértek haza bizonyítvány nélkül a tanévzáróról, ráadásul a a jegyeiket sem közölték velük. Munkavállalói papírt sem kaptak, emiatt a nyáron dolgozni sem tudnak, pedig a 90 órás szakmai gyakorlat előfeltétele a továbbhaladásnak.

Tótiván Endre, a Lámfalussy SZKI igazgatója megerősíti: valóban nem adták ki azon tanulók bizonyítványát, akik az iskola által kért összeget nem fizették be, de az is előfordult, hogy maga a tanuló nem jelent meg érte a tanévzárón. Mutatja is: több tucatnyi áll halomban az iskolatitkár irodájában. Az intézmény egyébként 300 forintot kért iskolai ellenőrzőre, ötszázat DSE tagsági díjra, ugyanennyit higiéniai felszerelés hozzájárulására, illetve 500 forintot szülőnként a szülői szervezet támogatására - erről írásban tájékoztatták is a szülőket.

- Utóbbiról a szülői munkaközösség vezetősége döntött, hiszen csak abban az esetben tudnak különböző jogcímű támogatásokat fizetni, ha valamilyen bevétellel rendelkeznek - válaszolta kérdésünkre az igazgató. - Diáksportköri tagsági díjat csak azoktól szedünk, aki valóban tagja annak. A higiéniai felszereléshez való hozzájárulást pedig szintén a szülők és a diákönkormányzat javaslatára nevelő célzattal vezettük be, hiszen korábban gyakran előfordult, hogy a tanulók a WC-papírt kidobálták az ablakon vagy beletömték a csészébe. Mióta hozzájárulást fizetnek, azóta mindez megszűnt.

A panaszos szerint a higiéniai csomagot - amibe egyébként a szakmunkástanulók tisztálkodási felszerelése, például a kéztörlő ruha is beletartozik - az intézmény köteles biztosítani. Emellett azt is írja, hogy a gyermeke nem tagja a diáksportkörnek, ezért sem érti, ezen a jogcímem miért kérnek tőle pénzt. A szülői szervezet támogatására pedig az év során megtartott bál támogatói jegyének megvásárlásával már fizettek ezer forintot.

- Van a magyar jog szerint arra lehetősége az iskolának, hogy pénzt követeljen a tanulóktól, illetve annak befizetése hiányában zsarolással, agresszíven lépjen fel? - teszi fel a kérdést a szülő, aminek megválaszolására az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalát kértük fel.
Budapesten azt a választ kaptuk, hogy egy 1994-es keltezésű minisztéri rendelet vonatkozó paragrafusa szerint a bizonyítvány kiadása semmilyen körülményre való hivatkozással nem tagadható meg, azaz a lenti középiskola, illetve bármely más intézmény, amely hasonlóan jár el kvázi jogszabálysértést, törvénytelenséget követ el. Azt pedig, hogy az iskolai szolgáltatások közül mi ingyenes, a közoktatási törvény határozza, meg ebből az is kiolvasható, hogy az alapvető higiéniai felszerelés biztosítása az oktatási intézmény feladata és kötelessége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!