Hírek

2010.06.17. 18:36

Nem történt sikkasztás a pacsai polgármester költségtérítési és a gázártámogatási ügyében

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást Henczi Zoltán, Pacsa polgármestere ellen a Zalaegerszegi Városi Ügyészség a költségtérítési és a gázártámogatási ügyben.

Zalai Hírlap

A polgármester ellen a gazdasági bizottság tett feljelentést dr. Szabados Gyula körjegyző észrevételei, illetve egy közérdekű bejelentés alapján. Az a gyanú merült fel, hogy  tavaly  több költségtérítést vett fel, mint amennyi megillette, s a családja jogosulatlanul részesült gázártámogatásban. Mindkét ügyben  azokat egyesítve  a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság  nyomozott.

Henczi Zoltán 2009 elejétől   350 ezer forintos fizetést kapott. Ezután havi 70 ezer, vagyis évi 840 ezer  forint költségátalány illette meg.  Februártól szeptemberig azonban magasabb összegeket (volt úgy, hogy 96 600 forintot, s több alkalommal 82 110 forintot)  vett fel. A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki. Megállapították, hogy a polgármester  tavaly januárban írásban utasította a hivatal egyik  munkatársát arra, hogy a költségtérítést ne az akkori  fizetése, hanem  magasabb,  483 125 forintos bér után számfejtse, de az év során ne fizessenek ki neki  840 ezer forintnál többet. Pontosabban csak akkor, ha jogerősen is megnyeri az önkormányzat ellen indított munkaügyi pert, amelyben azt kérte, hogy a jogszabályoknak megfelelően emeljék meg az illetményét 483 125 forintra (a pert azóta megnyerte). A magasabb illetmény után   magasabb költségátalány jár, évi  1 159 200 forint. Ezzel magyarázta a polgármester, hogy  havonta 70 ezer forintnál többet igényelt. Az  egész évben felvett   költségátalánya ugyanakkor  nem merítette ki az említett,  közel 1,16 milliós keretet, sőt, még  a 350 ezer forintos  fizetés után járó   840 ezer forintot sem érte el.  Összesen   671 370 forintot vett fel az év során, s ebből 65 870 forintot visszafizetett.  Az ügyészség  határozata kimondta, hogy Henczi Zoltán  nem követett el sikkasztást, nem okozott vagyoni hátrányt az önkormányzatnak. A nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.

A polgármestert egy gázártámogatási ügyben is   feljelentették. Azzal vádolta a jegyző és a gazdasági bizottság, hogy egy fiktív, Tavasz utcai  lakcímre jelentkezett be, hogy a családja gázártámogatásban részesülhessen. A nyomozás során kiderült.  hogy  nem élt közös háztartásban a feleségével abban az időben, amikor Henczi Zoltánné  gázártámogatásban részesült. Az igénybe vett támogatásról a jogosult utóbb lemondott. A lakcím bejegyzése kapcsán sem történt  bűncselekmény, mondta ki az ügyészség.  A két ügy nyomozást megszüntető határozata egyelőre  nem jogerős.



Voltak már viták és vádak

A polgármester nem először kerül középpontba.  Korábban a fizetése kapcsán alakultak ki viták,  nem sokkal Pacsa várossá avatása után Henczi Zoltán munkaügyi bírósághoz fordult, kérve, hogy 483.125 forintban állapítsák   meg az illetményét. Ezt első fokon meg is nyerte.  Sőt jogerős döntésben is neki adtak igazat, így az önkormányzat több mint 1,7 millió forintot volt köteles kifizetni számára. 

A pacsai Ady utca felújításával kapcsolatban is voltak zűrök, mivel  utcát közel 14,8 millió forintból újították fel, a kért 7 millió forinttal szemben 6 milliós pályázati támogatással. Az ügyészség szerint azonban nem merült fel bűncselekmény elkövetésének lehetősége az ügyben.

Márciusban fel akarták függeszteni tisztségéből, s újabb jogsértésekkel vádolták meg, ám a következő - heves szócsatákkal tarkított  - ülésen a képviselők úgy döntöttek, nem indítanak fegyelmi eljárást.


Pacsai vagyonok - klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!