Hírek

2010.06.03. 04:50

Dugók várhatók a belvárosban két hónapig! (grafikával)

Csütörtök déltől július 31-ig ajánlatos lesz kétszer is meggondolni, hogy a megyeszékhelyi Kossuth utcára behajtson-e az ember. A szalagház előtti szakaszt ugyanis teljesen lezárják a forgalom elől.

Varga Andor

A belváros-rehabilitációs program egy darabja valósul meg itt ez idő alatt: a város főutcájának e szakasza is olyan külsőt kap, amilyet a Széchenyitől a Dísz térig már korábban kialakítottak. Az átmeneti időszakban az autósok kerülni kényszerülnek: a Kisfaludy- Ady-Petőfi utcák útvonalon.

- A Kossuth utca forgalma az előző ütemben megvalósult átalakítások ellenére is igen nagy, s így a beruházás sokakat érint - fogalmazott Szabó Róbert, a Forsz Kft. ügyvezetője az építkezés mérnöki feladatait ellátó konzorcium nevében. Az építkezés hétfőn kezdődött, amikor még le sem zárták, csak egysávosra korlátozták a Kossuth utca e részének forgalmát, s az ekkor kialakult tumultus jól mutatta, mi várható itt a következő néhány hétben.


Persze a közlekedők menet közben nyilván alkalmazkodnak majd, kitapasztalják a kerülőutakat; illetve fontos könnyítés lesz az is, amikor vége lesz az iskolaévnek, s elkezdődik a szabadságolási időszak. De ezzel együtt borítékolható: a környéken állandó lesz a tumultus, s időszakonként nyilván forgalmi dugók is kialakulnak, ami pedig - tudjuk - nem a legjobbat szokta kihozni az autósokból.

- A beruházás egyébként két részből áll - folytatta a mérnöki iroda vezetője. - Az építkezés vége felé lesz egy hét, amikor a kivitelező a Kisfaludy utcai csomópontot építi, s emiatt további korlátozások várhatók. Ennek az időszaknak az átvészelésére egészen új forgalomvezérlést dolgoznak ki, melyről természetesen időben - szándékaink szerint a munkálatok megkezdése előtt egy héttel - tájékoztatni fogjuk a közlekedőket.

A közel két hónapos Kossuth utcai korlátozás természetesen nemcsak az autósokat, de a gyalogosok, s rajtuk keresztül a szakaszon lévő üzletek forgalmát is érinti. A mérnök kérdésünkre elmondta: a kivitelező a beruházás részleteiről időben tájékoztatta a tulajdonosokat, közösen kerestek megoldásokat, és megtesznek mindent, hogy az átmeneti időszakot ők is a lehető legkevesebb kellemetlenséggel tudják átvészelni.


- A kivitelező konzorcium munkatársai (a Hydrocomp és a Naste-Bau Kft. erői) úgy végzik a munkát, hogy a szalag- és a csipkeház közötti szakaszon legalább az egyik oldalon mindig fenn tudjon maradni a gyalogosközlekedés - tájékoztatott Szabó Róbert. - Azon az oldalon pedig, ahol épp fel lesz szedve a járda, a bejáratok térkövezésével, kis hidakkal biztosítják a bejutást az üzletekbe. Az biztos, hogy ez idő alatt kirakatokat nem nagyon tudnak majd itt nézegetni az emberek, viszont ha elkészül a beruházás, a korábbinál sokkal barátságosabb környezet, szebb és vonzóbb belváros vár majd mindenkit.

Megtudtuk még: az üzletek áruval való feltöltése is megoldott lesz. Az OTP-székház mögötti parkolóból, s a Tüttősi utcából nyílik erre lehetőség - míg vissza nem tér minden a rendes kerékvágásba.


Ilyen lesz július 31-re
● A beruházás során „belvárosias” miliő alakul ki a Kossuth utca e szakaszán is: díszburkolattal, padokkal, kisebb szemetesekkel, kandeláberekkel, több zöldfelülettel
● Kis jó hír a bicikliseknek is: folytatódik a Dísz tér után egyelőre véget érő kerékpárút
● Az Európai Unió által finanszírozott, több milliárd forint értékű belváros-rehabilitációs programon belül ez az építkezés egy igazán kis szelet: értéke mintegy 55 millió forint – a még közbeszerzés alatt lévő parképítés nélkül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!