Hírek

2010.06.03. 05:53

Csalás a gázártámogatással: volt, akinek 120 ezret kellett visszafizetnie

Lezárult a gázártámogatás tavalyi igénybevételének ellenőrzése. A Magyar Államkincstár 672 esetben kötelezte a zalai támogatottakat a hozzájárulás visszafizetésére.

Szabó Judit

Zala megyében tavaly 44 ezren kaptak gázártámogatást. Közülük csaknem ezernyolcszázan estek át az államkincstári ellenőrzésen, melynek az volt a célja, hogy kiszűrjék a jogosulatlan igényléseket. Az ellenőrizendő ügyfeleket nem véletlenszerűen választották ki: azok kerültek ebbe a körbe, akiknek az igénylőlapon feltüntetett lakcíme nem egyezett a központi népességnyilvántartó adataival, valamint azok, akik az APEH információival ellentétesen nyilatkoztak jövedelmükről. Koltai Zsolt, a kincstár zalaegerszegi irodájának munkatársa, a gázártámogatási ügyek koordinátora elmondta: Zalában az 1800-ból 672 esetben mutattak ki eltéréseket. Ha nem egyeztek a lakcímek, a tavaly felvett teljes támogatást vissza kellett fizetni, a jegybanki alapkamat kétszeresével növelve. Keresetkülönbség esetén előfordult, hogy csak a kompenzáció egy részét kérték vissza.

A visszafizetett összegek széles skálán mozogtak, néhány ezer forinttól 120 ezerig terjedtek. Aki nem tudta egy összegben teljesíteni a kötelezettséget, részletfizetési lehetőséget kaphatott.

Több mint ezeregyszáz gáz- illetve távhőfogyasztónál mindent rendben találtak. Sokuknak csak azért kellett átesniük az ellenőrzésen, mert a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál rosszul szerepelt a lakcímük. Bizonyítani ugyanakkor nekik kellett, hogy nem tüntettek fel valótlan adatokat a kérelmükön, tehát nem éltek vissza a gázártámogatással. Ezt megtehették a lakcímigazolvány bemutatásával.

Ha viszont az ellenőrök kétséget kizáróan megállapították, hogy nem a valós lakcím vagy jövedelem szerepelt az igénylésen, határozat született a támogatás visszafizettetéséről. A kincstár csak az eltérés tényét vizsgálta, azt nem, hogy mi áll a háttérben. Nem is feladata kinyomozni, hogy tudatos visszaélés, netán véletlen elírás történt. Amennyiben azonban felmerült a csalás gyanúja, az ügy a kincstár fővárosi központjából átkerült a rendőrségre. Néhány zalai akta is ott landolt.

A gázártámogatás június végén megszűnik, de már most is (májustól) kevesebben, és összességében kevesebbet kapnak, mint korábban. Új kérelmet már nem lehet benyújtani. A gázárkompenzáció megszűnésével 47700 zalai fogyasztó számlája emelkedik meg - idén ennyien kapnak kiegészítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!