Hírek

2010.06.03. 05:29

Ágyúval vadásznak a viharfelhőkre Zalában

E napokban helyezik üzembe a megye első jégelhárító ágyúját a nagykanizsai Gyümölcskert Zrt. egyik kertjében. Ugyanakkor a dél-zalai közösségi védekezés ügye tapodtat se ment előre.

zaol.hu

- Ha igen, még több ilyet állítunk csatasorba - mondta elöljáróban. - A Belgiumban gyártott eszköz acetiléngáz és oxigén elegyét robbantja be, s lövi ki 7 másodpercenként a felhők közé, 10-15 kilométeres magasságba, két puska durranásához hasonló szintű hang kíséretében. A kibocsátott lökéshullámok elvileg egy kilométeres körzetben megakadályozzák a jégcellák kialakulását, tehát 50-70 hektárnyi területet (azaz, nagyjából a gyümölcsöseinket) képes megvédeni. Maga az ágyú egy 6x2 és fél méteres zárt fémkonténerben helyezkedik el, utánfutóra, trélerre helyezhető, így közúton bárhova mozgatható.

Sipos Gyula hozzátette még, a berendezéshez két radar is kapcsolódik, melyeket a Gyümölcskert Zrt. városban lévő központjának tetején helyeztek el. Amint a szakemberek észlelik a vihar közeledtét, működésbe hozzák a több kilométerrel arrébb lévő kertben lerakott berendezést - ez egyébként egyetlen mobiltelefon-hívással is megtehető.

Emlékezetes: a térségben az elmúlt időszak jelentős károkat okozó jégesői miatt néhány polgármester, s cégvezető - köztük Sipos Gyula - kutatta már a közösségi védekezés lehetőségeit, ám a kezdeményezés egyelőre nem vezetett eredményre. Elsőként Póczai Zoltán, Sormás polgármestere vetette fel a nagykanizsai kistérségi társulás ülésén, hogy meg kellene fontolni egy, az önkormányzatok, gazdák által finanszírozott jégvédelmi rendszer kiépítését. Nos, úgy tűnik: mindenki megfontolta - és ennyi, ennél tovább nem jutottak.

- Úgy érzem, győzött a szűklátókörűség és a meg nem értés - mondta kérdésünkre kicsit keserűen a polgármester. - Összefogás nélkül bizonyosan nem jutunk egyről a kettőre, márpedig a jelek alapján sajnos az egyéni érdekek még mindig előbbre valók, mint a közösségiek.

Polai György, a Nagykanizsai Kistérség Többcélú Társulása munkaszervezetének vezetője viszont úgy véli: a közös jégvédelem ügye a pénzhiány miatt feneklett meg.


● A tavasz és a kora nyár a jégesők ideje
● A napsugárzás ilyenkor már jelentősen felmelegíti a talajt, miközben a felsőbb légrétegek még hűvösek
● A meleg levegő óriási sebességgel áramlik fölfelé, miközben jelentős mennyiségű vízgőzt szállít magával
● Ez fent megfagy, s a jégkristályok egyre híznak, egészen addig, míg nem győz a gravitáció
● A felhajtóerő csökkenésével a jég megindul lefelé
● Szerencsére menet közben olvad, így mérete is csökken
● Ha fél centinél kisebb, jégdara, ha nagyobb, jégeső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!