Hírek

2010.05.28. 16:17

Összefogás a sármelléki reptér életre keltéséhez

A Zala Megyei Területfejlesztési Tanács pénteki ülésén a sármelléki reptér hányattatásai váltották ki a legnagyobb érdeklődést és aggodalmat a résztvevőkből Zalaegerszegen.

Szabó Judit

A tanácskozáson az előadók  felidézték a múltat is. A légikikötő 1951-52-ben épült a Magyar Néphadsereg alakulata számára. 1962-től a szovjet csapatok használták. A rendszerváltás húsz  éve alatt beigazolódott, az állam a fejlesztésre forrást nem biztosít, 1998-ban kezdeményezték  először a repülőtér önkormányzati tulajdonba adását. A tételes átvétel 2004-ben történt meg.  A repülőtér nemzetközi, kereskedelmi repülőtérként üzemelhetett, állandó határnyitással, vámúttal, schengeni határral. Az utasforgalom 2008-ra megközelítette a 130 ezer főt. 2008. végén  a repülőtér további működése megszakadt, a téli időszakra zárva volt. 2009 tavaszán az újra nyitás megtörtént, de a korábbi légitársaságok járatait nem tudták indítani. Közben megkezdődött  a környezetvédelmi kármentesítés.

A sármelléki és zalavári  önkormányzat célkitűzése az, hogy a repülőtér hazánk második legnagyobb forgalmat lebonyolító légikikötőjévé fejlődjön, a külső és belső terület hasznosítója valósítson meg jelentős beruházásokat a repülőtér forgalmának, a térség turizmusának növelése érdekében, hozzon létre megfelelő infrastruktúrával rendelkező ipari, gazdasági, kereskedelmi szolgáltató övezetet a külső területen. A szakemberek szerint  a megfelelő utasforgalom sok forrást hoz a térség idegenforgalmába, ám ez nem jelenik meg az üzemeltetésben.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy csak széleskörű helyi összefogás adhat új lendületet a reptérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!