Hírek

2010.05.29. 09:39

Nem kell félni, nem adóellenőrök!

Június 1. és 21. között a Központi Statisztikai Hivatal az ország valamenyi településén általános mezőgazdasági összeírást hajt végre. Zalában már ezen a hét végén kezdik a munkát az összeírók.

Varga Andor

- Az összeírás feladata, hogy átfogó képet adjon a döntéshozóknak és a gazdálkodóknak a mezőgazdaság átalakulásának folyamatáról, jelenlegi szerkezetéről és az ágazat szereplőinek helyzetéről - mondta el Szekeres Jánosné, a KSH győri igazgatósága tájékoztatási osztályának munkatársa. - A vizsgálat a földhasználat, a növénytermesztés, az állatállomány részletes feltérképezése mellett kiterjed a mezőgazdaságban foglalkoztatottak összeírására, de kíváncsiak vagyunk a mezőgazdasági szolgáltatások nyújtására és igénybevételére, valamint számba veszük az alkalmazott termelési módszereket is.


Újdonság, hogy a gazdaságokat nem a gazdálkodó székhelyével vagy lakhelyével, hanem a legfontosabbnak ítélt tevékenységük földrajzi helyével azonosítják. Ennek meghatározásához pedig a helyrajzi számot, vagy a területalapú támogatások esetében meghatározott MEPAR-azonosítót használják fel.

- A termelőket, egyéni gazdaságokat szakszerűen felkészített összeírók keresik fel, míg a gazdálkodó szervezetek maguk töltik ki és küldik vissza a hivatalhoz a kérdőíveket - folytatta Szekeres Jánosné, kiemelve: a kérdések megfogalmazásakor nagy gondot fordítottak arra, hogy azok világosak, egyértelműek és könnyen megválaszolhatók legyenek. - Régi tapasztalatunk, hogy az emberek közül sokan az összeíróinkkal találkozva először megijednek: hivatalos személyek érkeznek, gazdálkodási dolgok után kérdezősködnek, sokaknak az ugrik be, hogy talán az APEH-től vannak. Ezúton is szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy nem erről van szó. Az adatokat a legnagyobb diszkrécióval kezeljük, az érdeklődésünk kifejezetten statisztikai.

Az összeíróknak sorszámozott igazolványa van, de ha az adatszolgáltató kéri, személyazonosító okmánnyal is igazolniuk kell magukat.


A 2000-es összeírás zalai eredményei:
-egyéni gazdálkodó: 37.647
-szántó: 48.00 ha
-gyümölcsös: 1231 ha
-szőlős: 2413 ha
-szarvasmarha 6.153 db
-ló: 1.483 db
-sertés: 43.432 db
-tyúkféle: 1.106.000 db


● Az idei lesz a magyar statisztika történetének hetedik teljes mezőgazdasági összeírása. Az elsőt 1895-ben, a legutóbbit 2000-ben bonyolították le.
● Az akcióban az országban 13 ezer összeíró és 3 ezer felülvizsgáló vesz részt. Zalában ez a két szám: 510, illetve 100.
● Az összeírást törvény írja elő, a kérdésekre a válaszadás kötelező.
● Az akció idején a KSH-nál ingyenesen hívható telefon működik (80/ 200-224), melyen minden felmerülő kérdésre választ lehet kapni.
● Az adatok összesítése után, várhatóan a jövő év elejére derül majd ki, a statisztika mit mutat a mezőgazdaság elmúlt tíz évi változásairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!