Hírek

2010.05.12. 05:49

Jaj, a csibészeknek! Jól szerepeltek a vizsgán a zalai rendőrkutyák

Kutyaugatás verte fel a 74-es főút közelében kialakított T2-es kutyakiképző-központban a csendet kedden: a zalai rendőrkutyák minősítése zajlott a fűzvölgyi területen.

Szalabán Attila

Többségében német juhászok, no meg egy rottweiler feszítette a pórázát, amikor meglátták az általuk jól ismert védőruhába öltözött csibészt . Rátámadniuk azonban csak vezényszóra volt szabad - a minősítés keretében többek között a fegyelmezettségüket, engedelmességüket is vizsgálta a dunakeszi kutyakiképző központ képviseletében jelen lévő Kovács Róbert őrnagy.

- Először fegyelmező gyakorlaton kell helytállniuk a kutyáknak, majd egy ügyességi akadálypályát teljesíteniük - magyarázta Kulcsár Zoltán őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kutyás szolgálati előadója. - Az őrző-védő gyakorlat során összetett feladatokat kell teljesíteniük, ártalmatlanítaniuk kell a támadó csibészt , illetve azt menekülés közben elfogni, mindezt szájkosárral vagy anélkül, pórázon vagy szabadon engedve végre kell hajtaniuk.


A rendőrkutyáknak a közhiedelemmel ellentétben nincs rendfokozatuk, ellenben bizonyos időszakonként minősítő vizsgán kell helytállniuk. Ezen kiváló, jó, megfelelő, vagy legrosszabb esetben nem megfelelő minősítést kaphatnak - utóbbi esetben nem teljesíthetnének szolgálatot.

Beszélgetésünk közben a kutyák folyamatosan érkeztek a Kovács Róbert előtt kialakított pályarészre, ahol egy kitalált, ám az életben is gyakran megtörténő szituációban kellett megmutatniuk: bármilyen körülmények között képesek fegyelmezetten teljesíteni gazdájuk parancsát, s akár életük árán is megvédenék vezetőjüket. Feladatuk a rendőr utasításainak nem engedelmeskedő, mi több: támadólag fellépő részeg megfékezése, majd menekülés közbeni elfogása volt. Az egyes akciókat nemcsak a kiképzőközpont szakembere, hanem a kutyavezető-társak is árgus szemmel figyelték, elismerő megjegyzésekkel kommentálva az utasításokat pontosan végrehajtó, a garázdát könnyedén megfektető járőrkutyák teljesítményét.

- A kutya idővel felveszi a vezetője habitusát, tényleg hasonlítani fognak egymásra. Az idősebb kutyavezetőknél például megfigyelhető, hogy a kutyájuk is higgadtabb, nyugodtabb, türelmesebb, mint a fiatalabbaké - tette hozzá Kulcsár Zoltán. - Nagyon fontos a munkájuk, azt szoktuk mondani, hogy a kutyás járőr olyan, mintha a vezetőn kívül még két rendőr ott lenne. A kutya szájkosárral vagy anélkül rendkívül tekintélyt parancsoló tud lenni.

De hogyan lesz kutyavezető egy rendőr? Nos, a rendészeti szakközépiskola elvégzése után minden friss egyenruhás általános tájékoztatót kap a lehetőségeiről, többek között arról: jelentkezhet járőrkutya-vezetőnek is. Igaz, aki erre a lépésre elszánja magát, már valamilyen módon felvette a kapcsolatot az aktív kutyavezetőkkel és érdeklődött a munkáról. Aki végül jelentkezik, azt újabb iskolára küldik - nem csak a kutyának, a vezetőjének is tanulnia kell.

A keddi vizsgán végül két zalai kutya kapott kiváló minősítést.


Rendszeresen biztosítják a ZTE hazai meccsein a rendet
Méltán büszke a zalai rendőrkutyákra Kulcsár Zoltán őrnagy, hiszen mind az ebek, mind vezetőik rendszeresen az országos átlag fölött teljesítenek. A vendéglátó Tislér Zoltán törzszászlós maga is jó néhányszor diadalmaskodott országos versenyeken a kutyáival. A minősítésen részt vett például Héder Péter őrmester, akinek Killer nevû rottweilere immár a futballszurkolók széles körében ismert – rendszeresen biztosítják a ZTE hazai meccsein a rendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!