Hírek

2010.02.05. 07:15

Vízi polgárőrök: figyelnek és védenek a Balatonnál

Rohamléptekkel indult a tavalyi esztendő a Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség életében. A munka később sem csökkent, a biztonság érdekében újabb és újabb feladatokat vállaltak fel a szervezet tagjai.

Sámel József

 

- Terveink között szerepelt, hogy az általános iskola tanulóival osztályfőnöki óra keretében megismertetjük a Balaton életét, környezetvédelmét, vízi biztonságát, megteremtjük az úszásoktatás lehetőségét, valamint ízelítőt adunk a vízi járművek használatának módszereiről. Mindezen túl kerékpáros vetélkedőket is szerveztünk - folytatta. - Az önkormányzat segítségével sikerült megnyitni a Bűnmegelőzési Pontot a Diási strandon, ahol huszonnégy órás szolgálatot adtak a polgárőrök, illetve a szövetséghez csatlakozott szervezetek. Az összefogásnak köszönhetően alakult meg a Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség, melynek munkájában mindhárom Balaton-parti megye egyesületei (19 Veszprém, 12 Somogy és 5 Zala megyei) részt vettek. Az együttműködés folyamatos volt.

Gyenesdiás, illetve az egyesület kulcsszerepet töltött be a polgárőrség és a régió életében, biztonságának megőrzésében. Ennek elismeréseként méltán vehették át az Év polgárőr egyesülete , valamint az Év polgárőre kitüntetéseket.

- Jeles nap volt ez az életünkben, ahogy az is, amikor - az országban elsőként - augusztusban szolgálatba állíthattuk saját polgárőrséges szolgálati hajót, a BURUNDUK -ot, mellyel már számos szolgálatot adtunk, s 2009. augusztus 20-án a viharos Balatonon, Vonyarcvashegyen a mentésben is részt vettünk. Nagy öröm volt, amikor érkezett az értesítés, hogy megkapjuk a két rendőrségi, vízsugár hajtású járőrhajót. Azok jelenleg Reziben vannak, festésre, javításra, vizsgára várnak.

A vízi polgárőrök képezték is magukat. A Balatoni Halászati Zrt-vel kötött együttműködési megállapodás keretében megtartott halőri tanfolyamon hetven tagjuk tett vizsgát.

- A hideg idő beálltával fokoztuk a járőrözést a Balaton parton, a balesetek megelőzése érdekében felhívásokat, hirdetményeket tettünk közzé - említette az aktualitásokat Bozsóky Ferenc. - A legfontosabb ilyenkor a szolgálat ellátása mellett a hajók felkészítése az üzembe helyezésre.


Szezonon kívül is sokrétű a munkájuk
A hideg idő beálltával fokozták a járőrözést a Balaton-parton, a balesetek megelőzése érdekében felhívásokat, hirdetményeket tettek közzé. A biztonságért végzett munka folyamatos. A legfontosabb feladatnak tartják a szolgálat ellátása mellett most a hajók felkészítését az üzembe helyezésre. Szolgálatuk során egyébként nem feledkeznek meg az intézmények, a posta fokozott ellenőrzéséről sem. Odafigyelnek a településen lakó idősekre, az iskolás gyerekekre egyaránt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!