Hírek

2010.02.16. 06:29

Spórolásra kötelezve: takarékoskodni a közpénzekkel

A zalai köztulajdonú cégeknek is takarékosabban kell működniük az erről szóló törvény alapján.

Szabó Judit

A vállalatok első számú vezetőinek fizetését nem kellett csökkenteni a megyében, mert a legmagasabb bérek sem érik el a kétmillió forintot. A Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója, Feiszt Ottó például havi bruttó 1 millió 63 ezer forintot keres, a Zala Voláné, Zalatnay László pedig a cég honlapján közzétett adatok szerint közel nettó 468 ezret, ami egy internetes bérkalkulátorral számolva bruttóban több mint 964 ezer forintnak felel meg. A béreket tehát nem kellett csökkenteni, a Zala Volán igazgatóságában azonban hat helyett már csak öten foglalnak helyet. Erről még a törvény hatálybalépése előtt döntés született, az állami megszorító intézkedések részeként, akárcsak az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok juttatásainak csaknem felére csökkentéséről. Ők jelenleg 60-80 ezer forintot kapnak. A vállalat két igazgatósági tagja már nem részesül díjazásban, mert más cégnél is ellát hasonló feladatokat, s a törvény alapján csak egy ilyen tisztségért vehető fel pénz.

A Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója, Feiszt Ottó elmondta: cégüknél is tavaly csökkentek az igazgatósági és felügyelőbizottsági díjazások, s hozzátette: már szinte nincs, aki elvállalja a feladatokat ennyi pénzért. Az igazgatósági elnök juttatása például 80 ezer forint, s a teljes vagyonával felel a döntésekért.

A cégek takarékos működéséről szóló törvény az önkormányzati tulajdonú társaságokra is vonatkozik. Keszthelyen semmilyen változtatásra nem volt szükség, tudtuk meg dr. Markó Péter jegyzőtől, a juttatások és a testüle-tek nagysága bőven alatta marad a jogszabályi maximumoknak. Zalaegerszegen végre kellett hajtani apróbb változtatásokat, melyekről a legutóbbi közgyűlésen született döntés. A Zala-Depo Kft. felügyelőbizottságát négyről háromtagúra csökkentették: visszahívták Balázs Zsoltot, az MSZP delegáltját. Az Egerszegi Sportcsarnok és Stadion Kft. felügyelőbizottságában ugyanilyen ok miatt szűnt meg Takács Éva EZE-delegált tagsága. Devecserné Óvári Ibolya, az MSZP frakcióvezetője elmondta: próbálták elérni, hogy maradjon ellenzéki képviselet a Zala-Depo felügyelőbizottságában, de nem jártak sikerrel, ugyanakkor megállapodtak, hogy a Zalavíz Zrt. testületeiből fideszes delegáltakat hívnak vissza. Dr. Burján Richárd vezérigazgató közölte: ahhoz, hogy megfeleljenek a törvényi előírásoknak, a nyolcfős igazgatóságot ötfőssé kell alakítani, s változtatni a vezető állású dolgozók végkielégítésére vonatkozó szabályokon. Erről február 25-én dönt a társaság közgyűlése.

A zalaegerszegi közgyűlés módosította Doszpoth Attila szerződéseit a törvénnyel összefüggésben. Ő a városfejlesztő zrt. és a városrehabilitációs kft. vezetője egy személyben. Az utóbbi cég-nél már nem kap 245 ezer forintos díjazást és prémiumot, az előbbinél vi-szont megemelték a megbízási díját 380 ezerről 453500 forintra.

Nagykanizsán várhatóan márciusban döntenek a szükséges módosításokról, tájékoztatott dr. Tuboly Marianna jegyző. A Dél-zalai Vízmű Zrt. felügyelőbizottságának létszámát egy fővel csökkenteni kell, a többi teendőről - ha lesz - később készül előterjesztés.


PRÉMIUMOK, NYILVÁNOSSÁG
A köztulajdonú cégek működésének átláthatóságát, illetve takarékosságát célzó jogszabály a prémiumokról is rendelkezik. Kimondja, hogy az üzleti terv fő számainak teljesítése mellett csak valós többletmunkáért jár plusz juttatás. A vállalatoknak előírja, hogy tegyék közzé az egyszerű közbeszerzési értékhatárt elérő vagy meghaladó szerződéseik lényegét. Az önkormányzatok alacsonyabb értékhatárhoz is köthetik ezt, de a megyében eddig nem szigorítottak a törvényi előírásokon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!