Hírek

2010.02.26. 11:37

Éjszakába nyúlóan dolgoztak: elfogadták a kanizsai költségvetést

Valamivel kevesebb, mint két milliárd forintnyi működési és fejlesztési célú hitelfelvételt tervez idén a dél-zalai város önkormányzata, melynek közgyűlése csütörtökön éjszakába nyúló ülésén alkotta meg 2010-es költségvetését.

Szalabán Attila

Nagykanizsa önkormányzata az idei évben 23,621 milliárd forintból gazdálkodhat a tervek szerint. Ezen pénz többségét, 15,699 milliárd forintot működési célokra fordítják - ez éppen 676 millió forinttal több, mint a város működési célú bevételeinek összessége. Ez már jelzi, hogy Nagykanizsa idén is jelentős hitelfelvételre szorul - s ha hozzátesszük, hogy a felhalmozási célú kiadásokra betervezett 7,721 milliárd forint 1,640 milliárd forinttal több, mint az ilyen célú bevétel, könnyen kiszámítható hogy a büdzsé közel 10 százalékát bankkölcsönökből kell finanszírozzák.

A közgyűlésen Bene Csaba, a Fidesz frakcióvezetője jelezte: 14-15 képviselő  a polgármesteri hivatal dolgozóinak hathatós segítségével végzett  közös munkájának eredményét tárták a testület elé, s kérte javaslataik elfogadását. A mellette ülő Balogh László (Fidesz) 10 pontban sorolta fel elvárásait az új büdzsével szemben, kiemelve többek között, hogy annak elfogadása nem eredményezheti egyetlen álláshely megszűnését sem.

Dr. Fodor Csaba (MSZP) azt kérte, hogy a közgyűlés ne fogadja el a költségvetést, azt dolgozzák át tisztességesen.

Bogár Ferenc (MSZDP) úgy foglalt állást: a tervezet a Kanizsa Uszoda Kft. működését ellehetetleníti, de komoly zavarokat okozhat a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. pénzügyeiben, illetve meghiúsíthatja a Kanizsa TV fejlesztési elképzeléseit.

Cserti Tibor (Városvédők) közgazdasági szempontok alapján elemezte a tőle megszokott alapossággal a tervezetet, ám hozzászólása némileg személyeskedésbe torkollott, mikor Marton István polgármestert ragyogó elmének, de többek között kompromisszumképtelennek minősítette.

Az ilyenkor szokásos kívánságlisták sem maradtak el, számos képviselő, közöttük például Tóth Nándor (Fidesz) sorolt fel különböző beruházásokat  felújításokat, építéseket, bővítéseket , melyeket a városlakók érdekében mindenképpen megvalósítandónak ítélt. Végül a végszavazásnál a felsorolt javaslatok jó része mégsem került be a költségvetésbe. Ezen Bicsák Miklós (MSZP) háborodott fel talán a legjobban, azzal vádolva az igennel szavazókat: politikai érdekből büntetik az ő, illetve Horváth István és Polai József (Kanizsáért frakció) választókörzetében lakókat.

Az elfogadott költségvetésben ugyanakkor jelentős részt foglalnak el a város európai uniós pályázatai. Mint elhangzott, 13 projektre várhatóan összesen 4,3 milliárd forintot fordít Nagykanizsa  ebből a pénzből 3,39 milliárd forintot pályázati támogatásból remél bevételezni az önkormányzat. A legnagyobb beruházás a térségi csatornahálózat és a nagykanizsai szennyvíztisztító telep fejlesztése lesz, melynek kivitelezése szintén idén kezdődhet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!