Hírek

2010.01.07. 16:08

Törvénysértés Nagykanizsán! A pártok a bérleti díj töredékét fizetik

Nagyjából a piaci bérleti díj tizedét fizetik irodáikért Nagykanizsa pártszervezetei. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) már több jelentésében, így az ideiben is rámutatott a helyzet törvénytelenségére.

zaol.hu

Cseresnyés Péter, a Fidesz helyi szervezetének elnöke kérdésünkre csupán annyit válaszolt: a közgyűlés döntött így - ennél többet nem kívánt mondani.

A fideszes vezető után az MSZP-iroda ajtaján kopogtattunk.

- A pártok esetében nem értek egyet a piaci bérleti díjak bevezetésével - szögezte le Böröcz Zoltán, a Magyar Szocialista Párt nagykanizsai szervezetének első embere. - De természetesen elismerem, az sem lehetséges, hogy a számvevőszék kritikájára ne reagáljunk. Úgy gondolom, mindenki számára a legszerencsésebb az arany középút lenne, így én egy 50 százalékos díjemelést még elfogadhatónak tartok.

Azon kérdésünkre, hogy a jogkövető magatartáshoz miért van szükség az ÁSZ folyamatos figyelmeztetésére, azt mondta: eddig azért feledkeztek meg róla, mert a mindennapi munka felőrli az energiáikat.

Röst János, a Szabad Demokraták Szövetségének helyi vezetője viszont úgy vélekedik: nem szerencsés, hogy a számvevőszék a vizsgálat során csak a pártokat ragadta ki, miközben hozzájuk hasonlóan kedvezményes bérleti díjakat alkalmaz az önkormányzat a társadalmi, illetve civil szervezetekkel szemben is.

- Úgy hiszem, ezeket a kedvezményeket is a miénkkel egy körben kellene kezelni, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a pártok szintén nem profittermelők - fejtegette.

Rosszul járna a díjak piacosításával a parlamenten kívüli Jobbik Magyarországért, illetve a Magyarországi Szociáldemokrata Párt szervezete is. Előbbi elnöke, Zakó László azt mondta: jogkövető emberként tudomásul venne egy, a díjak jelentős emelkedését eredményező döntést, ám az emelt díjat bizonyosan nem bírnák fizetni.

- Mi ugyanis csak és kizárólag a tagdíjakból élünk, ellentétben a nagy pártokkal - magyarázta Zakó László. - Ha a - véleményem szerint hibás - támogatási rendszer nem tenne különbséget a parlamentbe jutott, illetve azon kívüli pártok közt, nem jelentene gondot a piaci díj fizetése sem.

- Már most is fűtetlen irodában dolgozunk, ha pedig nagyon hideg van, nem is tartunk gyűléseket a takarékosság érdekében - így Szányiné Kovács Mária, a szocdemek helyi első embere. - A piaci bérleti díjat mi sem tudjuk fizetni, ha pedig iroda nélkül maradunk, az ellehetetlenítheti a működésünket is.

Hamarosan ismét a közgyűlés elé kerül a piaci árszintről szóló előterjesztés, így a testületnek újra színt kell vallania . Úgy tudjuk egyébként, a város más pontján 5-600 forintos négyzetméterenkénti áron is bérelhetnének helyiségeket a pártok. Igaz, azok a centrumtól távolabb esnek...

Dr. Lóránt Zoltán, az Állami Számvevőszék önkormányzati és területi ellenőrzési igazgatóságának főigazgatója megerősítette: a képviselő-testületnek kellene túllépni a pártérdekeken, hogy egyszer és mindenkorra megszűnjön a törvénysértő állapot. Ugyanis az ÁSZ kezében nincs semmiféle eszköz, amivel az önkormányzatokat rákényszeríthetné a jogkövető magatartásra. Mint rámutatott, a pártjaiknak nyújtott díjkedvezménnyel végül is éppen maguk a képviselők fosztják meg a várost attól a pénztől, amely megilletné.


AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG IS KIFOGÁSOLTA
Nem csak kanizsai a probléma, a kérdéssel már foglalkozott az Alkotmánybíróság is, kimondva: a pártok részére a díjkedvezményen keresztül nyújtott támogatás nem számít helyi közügynek, s az nem szolgálja az önkormányzati feladatellátást. Hogy a piaci viszonyok szerint mennyit kellene fizetniük a kanizsai pártoknak irodáikért? A Jobbik 3413 forintos „havi díja” 41 400 forintra, az MSZP-é 7600-ról 91 200-ra, a Fideszé 5550-rôl 66 600-ra, az MSZDP-é 3550-rôl 42 600-ra, az SZDSZ-é pedig 9300-ról 111 600-ra nőne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!