Hírek

2010.01.06. 06:35

Rosszul döntenek? Nem akarnak rácsatlakozni a csatornahálózatra

Tucatjával utasítják vissza a zártkerti területek ingatlantulajdonosai, hogy rácsatlakozzanak az új csatornahálózatra. A Zalavíz Zrt. szerint ezzel a döntéssel rosszul járnak anyagilag.

zaol.hu

 

- Én nem szeretném igénybe venni, mert egyedül élek, és ez nem igazán lakhatásra szolgáló, csak hétvégi ház, amit idővel úgyis eladunk - mondta Bertalan Józsefné. Ő még nem számolt utána, hogy mennyibe kerül, ha ráköt a vezetékre, s mennyibe, ha nem.

- Én rácsatlakoztam a hálózatra, de most kétszer annyit fizetek, mint eddig, a vízdíj mellett a szennyvízdíjat is - jegyezte meg egy buszmegállóban várakozó férfi.

- Amíg nem volt csatorna, addig is ki kellett szippantatni a szennyvizet a derítőből. Az nem került sokba?

- Nem, mert megoldottam úgy, hogy elvezettem a lejtős területen.

- Ez viszont szabálytalan és környezetszennyező.

- De keveset vagyunk itt a hegyen, inkább csak nyáron - szabadkozott a férfi.

- Hozzám nem tudták elhozni a csatornát, de ha ott lenne a ház előtt, akkor sem venném igénybe, mert így olcsóbban jövök ki - vélekedett Csizmadia István, aki szintén a buszra várt.

- A költségek szempontjából mintegy, hogy rákötnek-e az emberek a csatornára vagy sem, mert aki nem csatlakozik rá, fizetheti a szippantást vagy a talajterhelési díjat - kalkulált Balás Mártonné. - Mi rákötünk, bár a vezetékes víz felét öntözésre és permetezésre használjuk. Az igaz, hogy az ellocsolt mennyiséget levonhatnánk a csatornadíjból, de csak akkor, ha felszerelnénk még egy vízórát, és az után is megfizetnénk az évi több ezer forintos alapdíjat. Így már nem érné meg.

A Zalavíz számításai rácáfolnak arra a vélekedésre, hogy spórolhat, aki nem veszi igénybe a csatornahálózatot. Árkovics Orsolya gazdasági igazgató elmondta: ha nem használják az ingatlantulajdonosok a szennyvízhálózatot, az önkormányzat által kijelölt szolgáltatóval kell elszállítatniuk a szennyvizet, köbméterenként 1360 forint plusz áfáért (bruttó 1700 forintért). Ha nem pontosan annyi szennyvizet szippantatnak ki (számlával igazoltan), mint amennyi vizet folyatnak a csapból, akkor talajterhelési díjat is fizetniük kell (amennyiben a házuk előtt ott a csatorna, és műszakilag megoldható a rákötés.) A talajterhelési díj 180 forint a vezetékes víz minden köbmétere után. A jogszabályok alapján a jövőben a szippantás díját is az értékesített víz mennyisége alapján kell megfizetni, így kiszámítható, hogy a közüzemi szolgáltatás olcsóbb, közölte Árkovics Orsolya. A fogyasztásfüggő csatornadíj jelenleg köbméterenként 368 forint plusz áfa, a havi alapdíj pedig 614 forint plusz áfa.


KEVESET SZIPPANTANAK
A csatornahálózat bővülése miatt egyre kevesebb folyékony hulladékot szállít el a városból a feladattal megbízott Kaszás és Társa Kft. A visszaesés tavaly 60 százalékos volt az előző évhez képest. Idén a tavalyihoz hasonlóan 960 köbméter szennyvíz szippantásával, s hozzávetőlegesen 1,3 millió forint bevétellel számolnak. A szennyvizet 2009 áprilisától a Zalavíz telephelyére szállítják. Korábban a Kispáli határában lévő telepre vitték, amelynek folyamatban van a rekultivációja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!