Hírek

2009.12.29. 08:28

Késnek a vonatok: az új menetrenddel orvosolná a problémát a MÁV

December 13-án életbe lépett az új (2010-es) vasúti menetrend, ezzel több indulási, érkezési és csatlakozási időpont megváltozott. Sokan a vonatok késésének minimalizálását várják a MÁV-tól.

- A Pécsről 18.50-kor induló vonat zalaszentiváni csatlakozásával volt a gond, az átszállásra ugyanis a menetrend szerint egy percük lett volna a Zalaegerszegre tartó utasoknak, de ez rendszerint meghiúsult, mivel a vonat késett. Így viszont a menetrendben jelzett 23 órai Egerszegre érkezés is kútba esett, a következő csatlakozás 23.13-kor indult Zalaszentivánról. A hasonló csatlakozási mizériák miatt a járat szellemvonatként közlekedik, ráadásul a késői érkezés miatt a vidéken élők eleve nem a vasutat választják, mivel a városból nem tudnak továbbutazni - jelezte.

A panaszra - immár az új menetrend ismeretében - Pintérné Bősz Andrea, a MÁV-Start Zrt. ügyfélszolgálati szakelőadója reagált.

- A korábbi menetrendi időszakban valóban rendszeresek voltak itt a késések, a pályán bevezetett sebességkorlátozások és a menetrendi struktúra feszítettsége miatt. Ezért a csatlakozás nem mindig valósulhatott meg Zalaszentivánon. Társaságunk a problémát az új menetrendi struktúra tervezésekor igyekezett orvosolni, ugyanakkor a fejlesztés nem járhatott többletkapacitás igénybevételével. Ezért a Zalaegerszeg- Pécs vonalon közlekedők Zalaszentivánon viszonylag rövid, 3-22 perc átszállási idővel tudják elérni úti céljukat. Emellett december 13-tól Szombathely-Pécs között új gyorsvonatpár állt üzembe, így már 3 pár gyorsvonat és egy pár nemzetközi InterCity (Zagrab-Corvinus) közlekedik ebben a viszonylatban - válaszolta a szakelőadó.

Hozzátette: az említett esti járat immár 18.12-kor indul Pécsről, a zalaegerszegi csatlakozást Zalaszentivánon továbbra is a Budapestről érkező gyorsvonat biztosítja. Ebben az időpontban az új menetrend szerint is csak 3 perc az átszállási idő. December 13. óta a vonat egy esetben késett, de akkor átszálló utas nem volt.

- Az a szándékunk, hogy minimalizáljuk a késéseket, s így biztosítani tudjuk a meghirdetett csatlakozásokat. Ha mégis késés történik, jegyvizsgálóink a lehetőségek szerint intézkednek az átszálló utasaink továbbutaztatásáról.

Nem várhat a végtelenségig...

Késés esetén - a közlekedés menetének felborulását megakadályozandó - csatlakozásra várási időket határozott meg a MÁV-Start. A járatok Zalaszentivánon (Zalaegerszeg illetve Nagykanizsa irányába) így maximum 10 percet várhatnak az érkező csatlakozó vonatra. Ettől eltérő várakozási időt, rendkívüli indokolt esetben csak az üzemirányító szakszolgálat engedélyezhet. A kifogásolt járatokon a vonatkésés meghaladta ezt az időtartamot, ezért nem volt lehetőség a csatlakozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!