Hírek

2009.11.24. 07:03

A város karácsonyfája

Már csak harmincat kell aludni karácsonyig, az ünnepi készülődés eseményei is nagyon felgyorsultak. Hétfőn az egerszegi városháza előtt már helyére került a mindenki karácsonyfája.

MTI

- A 12 méteres ezüstfenyőt Czirók Dénes ajánlotta fel az önkormányzatnak - árulta el Szényi Krisztina, a városháza sajtóreferense. - A kivágást, szállítást a Városgazdálkodási Kft. munkatársai intézték, s szokott helyére, a városháza előtti térre a K K Bau-Profil Zrt. darujával emelték be - mondta.


Felékítésére - az égősorok mellett - a Csillagközi óvoda pedagógusai által készített díszeket fogják felhasználni. Ezeket csütörtökön emelőkosárból aggatják az ágakra, s addigra felgyulladnak a belvárosban is az ünnepi fények, mert hétfőn a Kossuth és Rákóczi utca, valamint a Kazinczy és Széchenyi tér kandelábereire elkezdték felszerelni a díszvilágítás elemeit.

Az elmúlt évek kedves hagyományaként a mindenki karácsonyfája szomszédságában idén is felállítják a betlehemi jászolt. Lakói több helyről sereglenek ide december 19-ére, az első napra, amikor találkozhatunk velük. A három királyok és a szent család alakjait Korecz Károly gödöllői fafaragó alkotta meg. Jóvoltából idén népi viseletet is öltenek, mert korábban a Hevesi-színház ruházta fel őket. A jászol jószágai - köszönhetően gazdájuknak, Baranyai Zoltánnak - orokláni otthonukat cserélik fel, hogy december 27-ig a városi gyerekek, felnőttek találkozhassanak velük. A berendezést, a különböző mezőgazdasági eszközöket pedig Káli Lajos adja Szentkozmadombjáról. Mivel mindenki jó szívvel, fizetség nélkül segédkezett, idén csak a díszek anyagára költött 40 ezer forint került a számlára.

Mint ismeretes, a karácsonyfa-állítás hagyománya Skandináviából származik és a 17. században a 30 éves háború idején jutott el Németországba, ahol Luther Márton vallásreformer állított először karácsonyfát gyermekeinek.

Mint ismeretes, a karácsonyfa-állítás hagyománya Skandináviából származik és a 17. században a 30 éves háború idején jutott el Németországba, ahol Luther Márton vallásreformer állított először karácsonyfát gyermekeinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!