Hírek

2009.10.03. 02:22

Oktatás, innováció, Okos ház

Nagykanizsa (sza) - Az Európai Unió jelentős mértékű, 1,02 millió eurós támogatásával, 5 szervezet együttműködésében két, a megújuló energiák felhasználását, a hagyományos faépítészet megőrzését népszerűsítő oktatási és innovációs központ létesül Magyarországon és Szlovéniában.

Szalabán Attila

A szlovén Okos ház Pomurje területén, egy régi iskola átalakításával épül meg. Magyar párja pedig Nagykanizsán, a Bajcsy-Zsilinszky utca 104. szám alatt lesz látható - jelentették be tegnap az uniós projektet lebonyolító szervezetek. A szlovén Bistra Hisa és a SI.Energija Egyesület, valamint a magyar Pannon Megújuló Energia Egyesület, a ZMVA és a Fenntartható Fejlődésért Egyesület három év alatt valósítja meg az elképzeléseket. A költségek 80 százalékát állja az Európai Unió, 15 százalék körüli összeget biztosít a magyar állam, a fennmaradó részt pedig a szervezetek adják össze. A kiskanizsai demonstrációs központ nyilvános lesz, ott bárki információkat kaphat a megújuló energiák felhasználási módjairól, valamint az energiatakarékos építészeti megoldásokról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!