Hírek

2009.10.19. 02:25

Eladják a népiskolát - még Klebelsberg Kuno idejében építették

Letenye - Egy 1200 négyzetméteres épületen szeretne túladni a határ menti város önkormányzata. Az ingatlan Klebelsberg Kuno kultuszminiszter népiskolai programja keretében épült, s néhány hónappal ezelőtt még gyerekzsivajtól volt hangos.

zaol.hu

Az Andrássy Gyula Általános Iskola egészen a nyár elejéig két telephelyen működött, a Bajcsy-Zsilinszky Endre és a Kossuth utcában. Utóbbiban az első, második és harmadik évfolyamosok, összesen hat osztálynyi gyermek tanult. Mivel a nem megfelelő kihasználtság miatt gazdaságtalan volt két telephelyet fenntartani, s az itt tanuló gyerekeket is sikerült elhelyezni a Bajcsy-Zsilinszky úti modernebb épületben, a képviselő-testület a Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programja keretében készült 8 tantermes ingatlan értékesítéséről döntött.

Mint azt Halmi Béla polgármestertől megtudtuk: az önkormányzat több országos médiumban is meghirdette a patinás épületet. Konkrét vételárat nem határoztak meg ugyan, de becsült értéke 160 millió forint. A bevétel segíthetne a város anyagi nehézségeinek megoldásában, ugyanis 20 milliós hitelt kellett felvenni a működéshez. Ugyanakkor hozzátette: patinás épületről lévén szó, személy szerint ő nem híve az értékesítésnek, s titkon még mindig abban reménykedik, hogy stílusának megfelelően ügyészség vagy bíróság költözhet bele. További lehetőség (bármilyen kegyetlenül is hangzik, de tény, s a realitásoktól sem áll távol), hogy a környékbeli önkormányzatok nem lesznek képesek fenntartani alapfokú oktatási intézményeiket, s a letenyei épület újra gyermekzsivajjal telhet meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!