Hírek

2009.08.25. 08:29

Tavaly leszakadt az épület párkánya, idén felújítják a teljes utcai homlokzatot (fotókkal)

Nagykanizsa - Valamivel több mint egy évvel ezelőtt omlott le a Fő utca 8. szám alatti épület párkánya. Akkor csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia, ám most, a homlokzat átfogó felújításával a járókelők biztonsága is garantálható.

Mórocz Zsolt

Nagy volt az ijedelem tavaly június 26-án kora reggel, amikor leszakadt a volt Dél-zalai Takarékpénztár Fő úti épületének párkánya. A több méter magasból aláhulló tégla és vakolat súlyos, halálos sérüléseket is okozhatott volna, ha éppen akkor arrafelé sétál valaki. Szerencsére nem így történt, s tulajdonképpen eme veszélyhelyzet tudatosította a városvezetésben, hogy muszáj cselekedni.

- A leszakadást követően intézkedtünk a még laza párkányelemek leveréséről, illetve a védőtető kiépítéséről - emlékezett vissza a Vagyongazdálkodási és Szolgáltatási Zrt. vezérigazgatója, Kámán László. - Időközben a Kulturális Örökségvédő Hivatal is kötelezte az önkormányzatot az életveszély elhárítására, illetve a homlokzat helyreállítására. Mire elkészültek a tervek - 1,3 millió forint -, az önkormányzat 40 milliós keretösszeget különített el a feladatok elvégzésére.


Állványozzák a Fő uta patinás épületének homlokzatát. A Nemzeti Kulturális Alap is támogatja
Fotó: Varga György

A munka nagysága miatt közbeszerzési eljárást kellett kiírni a felújításra, ám az eljárás lefolytatásával párhuzamosan - egy sikeres pályázat eredményeként - egyéb forrás is érkezett. A Nemzeti Kulturális Alap műemléki és régészeti szakmai kollégiuma ugyanis 5 millió forinttal járult hozzá a költségekhez.

- A munkaterületet már augusztus elején átadtuk a kivitelező cégnek, ám a tényleges munka csak a héten indulhat - említette a vezérigazgató. - A felújítás során nemcsak a leszakadt párkányt állítják helyre, hanem ezzel párhuzamosan az utcai homlokzat teljes felújítása is megtörténik.

Kámán László ezzel együtt elmondta: a belvárosban jó pár olyan régi épület van még, amelyre ráférne a rekonstrukció, ám ezek egy része azért hiúsul meg, mert a magántulajdonosok képtelenek előteremteni a tulajdoni hányadukra eső költségeket
Persze pozitív példa is akad, néhány házzal odébb, a Csengery utca 2. szám alatti épületet talán sikerül felújítani az idén, a tulajdonosok ugyanis összefogtak, s előteremtették a költségeket.


OSZTRÁK TERV, KANIZSAI KIVITELEZÉS
A Fő út 8. szám alatti épület még a múlt században, 1881-ben készült, akkor a Dél-zalai Takarékpánztárnak adott helyet. A terveket egy osztrák építész készítette, a kivitelezésért pedig Hencz Antal és Hirschl Ede kanizsai vállalkozók voltak a felelősek. Kevesen tudják, de 1913-ig itt mûködött a Centrál Kávéház is, amit az Erzsébet tér sarkára, az akkor elkészült Centrál Szállóba telepítettek át.


Kapcsolódó cikkünk - kattintson a címre:




Fotó: ZH archív - Szakony Attila 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!