Hírek

2009.08.04. 08:26

Itt valami bűzlik: hígtrágya-tárolónak tűnő objektum émelyítő szagától szenvednek a lakók

Nagykanizsa-Korpavár (hba) - Nyitott hígtrágya-tárolónak tűnő objektum, pontosabban annak tartalma rontja a levegőt a városrész határában, a Principális-csatorna közvetlen közelében. A lakók úgy tudják: az ismeretlen anyagot egy szlovén gazda hordja a határba - odaátról.

zaol.hu

Bicsák Miklós, a településrész önkormányzati képviselője hívta fel figyelmünket a kedélyeket egy hónapja borzoló jelenségre. A korpavári bevezető út mellett kialakított, fóliával bélelt medence-forma tároló beazonosíthatatlan, émelyítő szagot árasztó tartalmából láthatóan nagy élvezettel lakmároznak a legyek. Mivel megesik, hogy a szél a lakott területek felé viszi a penetráns illatot, a képviselő az ÁNTSZ-hez fordult, melynek illetékesei a nagykanizsai polgármesteri hivatal közigazgatási osztályához továbbították az ügy iratait.

- Itt idősek, gyerekek is laknak, talán nem kellene őket ezzel a szaggal irritálni - mondta Varga István, az egyik közelben lakó. - Az meg, hogy az út közvetlen közelében alakították ki, balesetveszélyes, mert mi lesz, ha valaki a sötétben beleszédeleg, vagy esetleg az errefelé játszadozó, kíváncsi gyerekek beleesnek?

Bicsák Miklós szerint az is aggályos, hogy a tároló csak néhány méterre van a Principálistól. Hozzátette: hiába terítettek fóliát az aljára, ha az kilyukad, a szerves anyagok a csatorna vizébe jutnak.

- Úgy gondolom, illett volna az itt élő embereket is megkérdezni - szögezte le a városatya. - Információim szerint egy szlovén gazda hordja ide a trágyát kamionokkal Szlovéniából, de a föld nem az övé, csak bérli.

Bicsák Miklós azt is hozzáfűzte: nem a mezőgazdasági tevékenység ellen vannak, ám a fekália tárolására vonatkozó szabályokat mindenkinek be kell tartania. Ha nem sikerül megoldani az ügyet, hajlandóak demonstrálni is - mondta.

Nos, mint megtudtuk, az anyag egy nemrég megnyílt szlovén biogázüzemből származik, melyet trágyázás céljából a föld tulajdonosa, Ország László rendelt meg. A gazda megkeresésünkre jelezte: az anyag a biogáz-termelés egyik mellékterméke, s kísérletképpen próbálják tápanyag-visszapótlásra használni. Meglepődött azon, hogy még nem terítették szét a szakemberek, s jelezte, intézkedik az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!