Hírek

2009.07.15. 02:26

Összefogással, egymást segítve

Keszthely - Őszi közgyűlésére készül a városban tavaly megalakult Országos Alapellátási Szövetség. A szervezet mind szélesebb kapcsolatrendszerben, a nyilvánosság előtt végzett munkával látja teljesíthetőnek a célkitűzéseit.

Horányi Árpád

A 13 alapítóval együtt immár 16 város tagja a szövetségnek, s további három is csatlakozás előtt áll. A tagok ellátási területén élő lélekszám mintegy hétszázezer, de célul tűzték ki, hogy még idén elérjék az egymilliót.

Minderről dr. Hertelendy László, az országos szövetség elnöke, keszthelyi főorvos beszélt a további tervek kapcsán, amelyek teljesítése érdekében az őszi közgyűlésükre készülnek.

- Annak idején a kezdeményezést hiányérzet szülte - utalt a szövetség létrejöttére az elnök. - Nem létezett ugyanis egy olyan szervezet, ami az egészségügyi és a szociális szféra alapellátásának fóruma lett volna, a maga szerteágazó szakmai szálaival. Azóta megtapasztalhattuk: ez a közösség nem csak a kistelepüléseknek fontos, ahol nincs helyben képviselve a szakma, vagy az ilyen feladatot ellátó személy egyedül dolgozik. Megyei jogú városok érdeklődése szinte meglepetésszerű volt számomra, de ennek az a magyarázata, hogy ott már megtapasztalták az összefogás szükségességét, jelentőségét. Az egészségügyi és szociális alapellátás valamennyi területét felölelik a tagvárosok delegáltja, ők jól képzett szakemberek, így egymásnak hasznos ötletekkel, tapasztalatokkal tudunk segíteni.

Dr. Hertelendy László hozzátette: az első évet értékelő közgyűlésen gyakoribb találkozókra mutatkozott igény, ezért kezdték el az őszi összejövetel szervezését, amiben segítője a szövetségnek az Érthetően az Egészségért Alapítvány. A személyesebb, hatékonyabb kapcsolatteremtés érdekében a régiós képviseletek a jövőben negyedévente szerveznek konzultációs programokat.

A szövetség felvételt nyert az Egészségügyi Minisztérium jogszabályokat előkészítő civil egyeztető fórumának tagjai sorába. Ezzel az alapellátást érintő rendelkezések tervezésében véleményezési joggal vehetnek részt.

- Szeretnénk tovább bővíteni a kapcsolatrendszerünket, az őszi közgyűlésünk jó alkalom lesz arra, hogy az újonnan érdeklődők betekintést kaphassanak a munkánkba. Jelenleg szakmai partnerekkel, leendő támogatókkal való együttműködési szerződések előkészítése is folyamatban van - mondta dr. Hertelendy László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!