Hírek

2009.06.02. 16:16

Megelevenedik a Göcseji Falumúzeum

Zalaegerszeg - Megelevenednek a falumúzeum portái vasárnap: a "falusoron" népviseletbe öltözött asszonyok sütnek-főznek, a kemencékben friss kenyér sül, bemutatják a Göcsejre jellemző, dióból, cukorból készült pörkölttortát, prószát, "csodajó" lekvárokat kóstoltatnak, de a Göcseji Múzeum is kínál látnivalót.

zaol.hu

Göcseji falvak hagyományőrző programja 

    A népi ízek mellett a látogatókat újratelepített szőlőkből készült, jófajta borokkal is megkínálják  - mondta Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője, a Göcseji Múzeum igazgatója.

    A nagyszínpadon hagyományőrző csoportok lépnek fel, a patak túlsó partján vásári forgatag, munkabemutatók, kézműves játszóház, népi mesterek kirakodóvására várja a látogatókat. 

    A rendezvény célja a falusi turizmus népszerűsítése - mondta Vásár Marianna, a társszervező Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás munkatársa, aki szerint a programokkal egy múlt századi hagyományt szeretnének feleleveníteni. A göcseji falvak bemutatkozása az 1930-as években nagysikerű programja volt Zalaegerszegnek. Országos mozgalom volt, ahova kedvezményes, olykor ingyenjeggyel utazhattak az ország szinte minden tájáról, Zalaegerszegről pedig "filléres" buszok indultak a falvakba. A helyszínen megismerhették a gazdaságot, a paraszti portákat, a városi fesztiválon pedig a népi együttesek, gyöngybokrétás csoportok produkcióit nézhették meg. 




Kiállításokkal is bővül a Göcseji Múzeum

    A Göcseji Múzeumban a Tűz őrzője és a Manysi szenthelyek címmel június 12-én kiállítás nyílik - jelentette be az  Vándor László.

 Első alkalommal mutatnak be Európán kívüli országból "komplett kiállítást"; a gyűjtemény közel 5,5 ezer kilométer távolságból, a távoli Szibériából érkezik Zalaegerszegre. A kiállítás a "legközelebbi és a kihalás szélén álló nyelvrokonaiknak" a kultúrájába és a vallási életébe enged bepillantást. A tárlat az "ősi múlt" felidézésével kapcsolódik az ezeréves Zala megye programjaihoz; mintegy kétezer évvel ezelőtt történt az elszakadás a finnugor népcsoporttól. 

    A kiállítás sejtelmes, misztikus lesz - hangoztatta Vándor László. A központi részen "csum-sátort" állítanak fel, körülötte tálakban helyezik el a néprajzi gyűjtésű anyagokat. A 19. század végétől a 20. század elejéig közel 150 tárgyat - női ruhákat, ékszereket, zeneszerszámokat, férfi vadászeszközöket - mutatnak be. A megnyitón a Hanti-Manysi Autonóm Területről érkező őslakosok mutatnak be vallási szertartást.

A kiállítás június 28-ig lesz látható Zalaegerszegen, majd a szlovéniai Lendván és további öt-hat helyszínen mutatják be. A gyűjtemény magyarországi bemutatása a tervek szerint egy esztendő múlva a budapesti Néprajzi Múzeum kiállításával zárul.


Forrás: MTI


Olvassa el az EZER ÉVES ZALA további híreit, barangoljon a történelmi megye területén, böngéssze át a jubileumi programokat! 

A Zalai Hírlap cikkei


A jubiláló megye honlapja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!