Hírek

2009.06.19. 05:54

Ki kaszálja le a belvárosi csalánt?

Zalaegerszeg - Embermagasságú gaz borítja a Mártírok útja 49. alatti szociális bérlakások udvarának egy részét. A kertszomszédok tették szóvá a terület gondozatlanságát, s az udvari vécék szagát.

Szabó Judit

- Negyvenöt éve lakunk itt, azóta ez a helyzet. Nem haragszunk senkire, de szeretnénk, ha rendben lenne a szomszéd terület - fejezte ki régi óhaját Nyakas István.

- Meleg időben vagy ha esik, rengeteg szúnyog és bogár lepi el a környéket - vette át a szót a felesége. - Az udvari vécék miatt patkányok is vannak. A szagot nem mindig érezni, de van, amikor zavaró.

A Mártírok 49. lakói közül két asszonyt találtunk otthon. A gaztengerről ők is úgy gondolták, ideje lekaszálni.

- A LÉSZ-szel kéne elintéztetni, mert mi havonta kaszáljuk a mi részlegünket, de a hátsó ház nem tartozik hozzánk. Volt, amikor mégis lekaszáltuk azt a területet is, de meg se köszönte senki. Egy nő lakott ott másfél évig, nemrég elköltözött és tegnap adta át a lakást. Itt voltak a LÉSZ-től, azt mondták, nem foglalkoznak a gazzal, majd a dózer eltakarítja - idézte fel Pongrácz Jánosné.A lakáskezelő kft.-nél mást hallottunk.

- Már megoldódott a probléma, megbíztunk egy vállalkozót a kaszálással, hamarosan elvégzi a munkát - biztosított tegnap Soós József műszaki ügyintéző. Érdeklődésünkre megerősítette, hogy udvar rendben tartása a bérlő dolga, de ha beteg, vagy valamiért nem tudja megoldani, elintézik helyette, csak szólni kell, fűzte hozzá.

A vécéket két hete szippantották ki és ki is mosatták. Most rendben lesznek egy darabig, már amennyire rendben lévőnek tekinthető, hogy vannak még latrinák a 21. századi Zalaegerszeg belvárosában. Némi kőműves munkát is végeztek, közölte Pais Kornél, a LÉSZ Kft. csoportvezetője. Megtudtuk tőle, hogy a szippantós autót mostanában elkísérik a házhoz, mert egy tavalyi eset kapcsán vita alakult ki arról, hogy miért nem sikerült a pöcegödrök kiürítése. A lakók szerint nem jött a kocsi, a LÉSZ Kft. szerint a bérlők nem engedték be, mert nekik kell fizetniük a költségeket.

Ami a dózert illeti, kevés az esély rá, hogy mostanában megérkezik, bár az önkormányzat éppen a legutóbbi közgyűlésen erősítette meg az öt éve már határozatba foglalt szándékát a leromlott állapotú háztömb szanálására.

- Kilencven lakást jelölt ki szanálásra a közgyűlés, köztük a Mártírok útja 49. alattiakat - tudtuk meg Hardubé Judit népjóléti osztályvezetőtől. - Az utóbbi öt évben több mint száz szükséglakást és komfort nélküli bérlakást számoltunk fel. A rossz állapotú lakások bontása folytatódik, de ha nem lesz befektető, aki megveszi az ingatlanokat és kiváltja a bérleményeket, csak ütemezetten végezhető a munka. A bérlők nem adnak vissza annyi lakást, hogy a lebontandó épületekből mindenkit rögtön el tudjunk helyezni, de amint lesz rá lehetőség, lebontjuk a Mártírok úti tömböt is - ígérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!