Hírek

2009.06.17. 06:53

Csak egy rámpa és más semmi - Vita a szomszédok között

Zalaegerszeg - Egy lépcső egy lábbal szinte leküzdhetetlen akadály Sághegyi Ferenc számára. Amióta másfél évvel ezelőtt amputálták a 66 éves férfi lábát, mások jóindulatára, segítségére szorul, ha el akarja hagyni egerszegi lakását.

MTI

A Rákóczi utcai öreg ház udvarról nyíló helyiségeiben három lakás és egy rendelő található. Sághegyi Ferenc a szinte a kapualjból megközelíthető földszinti szoba-konyhában pergeti napjait, s ha el akarja hagyni otthonát, egyetlen lépcső állja útját.

- Nem tudok a kerekes székkel segítség nélkül kimenni - panaszolja a 66 éves egyedül élő férfi. Jobb lábát érszűkület miatt veszítette el másfél évvel ezelőtt, de a másik lába sem tűnik már egészségesnek. - Protézist nem tudok használni, mert nem bír el a bal lábam, ezért csak a kerekes székkel vagyok képes közlekedni. Be vagyok ide zárva, mint egy rab. Ha ki tudnék innen jutni, akkor nem kellene mások segítségére várnom, nem lenne gond a bevásárlás, vagy ha orvoshoz kell mennem. Csak egy rámpa kellene, de a többi lakó nem egyezik bele - panaszolja.


A lépcső akadályozza a kijutását, mert nem épülhetett rámpa
Fotó: Arany Gábor

Nos, a másik három tulajdonos közül a rendelő orvosa már áldását adta, egyetlen feltétele, hogy az udvarban lévő garázsát továbbra is tudja használni. Nem akar azonban hallani az építésről a szemközti szomszéd. Az idős nő megfogalmazza ellenérzéseit a férfival szemben is.

- Nem maradhat ő itt egyedül, nem tudja ellátni magát és a viselkedése miatt sem, többször kellett a földről felszedni, mert olyan állapotba került - és félreérthetetlenül jelzi, mi történhetett. - Sokszor segítettem neki, ezután is fogok, de nem maradhat itt egyedül - ismétli meg, de a hozzájárulást nem ezért odázták el. - Nem én döntök erről, a vejemnek itt van a műhelye és a rámpa miatt autóval nem tudna bejárni az udvarra, ezért nem írtuk alá - magyarázza.

- Nem korlátozunk mi senkit a közlekedésében - fogadja érdeklődésünket a tetőtéri lakás tulajdonosa. - Családunkban nagyapának is hiányzik az egyik lába, ő megtanult műlábat használni, szerintem ez a megoldás Sághegyi úrnál is - mondja.

Szavaiból azonban hamar kiderül, inkább személyes ellenérzései vezetik döntésében. Az idős férfi - néha rendőrségi beavatkozást igénylő - viselkedését kifogásolja ő is és egyéb régi sérelmeiket emlegeti fel. Mint meséli, Sághegyi Ferenc lakásában volt egy gázrobbanás, ami után csak hosszas huzavona után kaptak tőle kártérítést. De leginkább azt sérelmezik, hogy évekkel ezelőtt, a tetőtéri lakásuk építésekor az általuk megvásárolt lépcsőházból ingyen 50 százalékos tulajdonrészt kért magának az idős férfi az engedélyhez való hozzájárulásért.

- Ha ezt hajlandó visszaadni, mi is hozzájárulunk a rámpa kiépítéséhez - szögezi le.

Nos, ehhez az alkuhoz nem partner Sághegyi Ferenc, ennek ellenére mégis úgy tűnik, van megoldás, még ha nem is a legegyszerűbb és leggyorsabb. Dr. Vértényi Jenő zalaegerszegi ügyvéd szerint peres úton is ki lehet eszközölni a tulajdonostársak hozzájárulását. Pontosabban, hogy eltűrjék a rámpa kiépítését. Tekintettel az esélyegyenlőségi törvényre is, az akadálymentesítést és ezzel Sághegyi Ferencet lakása használatában nem akadályozhatják meg a tulajdonostársak. Különösen, ha az érdekeiket méltányolható mértékben nem sérti a rámpa kiépítése.

Sághegyi Ferenc már elkészíttette az udvarra behajtó autóknak is megfelelő feljáró terveit, 230 ezer forintból meg is építtethetné. Emellett saját pénzéből szeretné felszereltetni a kapu elektromos nyitását is, hogy ahhoz se kelljen segítséget kérnie. Ám a munkálatok elkezdése valószínűleg csak a per lezárulta után kezdődhet, ugyanis Sághegyi Ferenc bírósághoz fordult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!