Hírek

2009.05.21. 05:29

Zavarszűrésre Zip-zár

Zalaegerszeg - Van abban valami elgondolkodtató, ha gyerekek rossznak minősítik magukat. Valóban rosszak vagy csak elfogadják közvetlen környezetük ítéletét, vagy inkább önbizalmuk csorba, esetleg ezzel akarnak előre felmentést adni maguknak? Nem tudni.

MTI

Talán ezekre is választ kapnak azok, akik bekapcsolódtak a zalaegerszegi Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ jövő év végéig, huszonegy hónapig tartó, zalai integrációs, másként: Zip-zár elnevezésű programjába.

- Ehhez, az unió által is támogatott társadalmi megújulási operatív programhoz az intézményünk gyermekjóléti szakmai egysége közel 20 millió forintot nyert - kezdte Unyi János intézetvezető. - A pénzből a 10-15 éves korosztályba tartozó, tanulási és magatartási zavarokkal küzdő gyerekeknek, szüleiknek és a velük kapcsolatba kerülőknek szerveztünk beilleszkedési programot.

A hatvan diák az egerszegi belvárosi és a landorhegyi iskolából, valamint a családok átmeneti otthonából érkezett hozzájuk. Kiválasztásukhoz egy tavalyi szociológiai felmérés eredményeit is felhasználták. Olyan gyerekeket karoltak fel, akiknek háromnegyede egyszer már ismételt évet, harmaduk pedig kétszer vagy többször futott neki ugyanannak az osztálynak. Nyolcvan százalékuk már igazolatlanul hiányzott, s általában csellengnek, hiszen csak hét százalékuk vesz részt a tanórán kívüli iskolai programokban. Kétharmaduk egyszülős családban él, s a szülők többsége mindössze nyolc osztályt végzett el, derült ki a felmérésből.


Rövid bemutatkozással kezdődött a csoportos önismereti és személyiségfejlesztő foglalkozás a gyermekjóléti szolgálatnál
Fotó: Arany Gábor

A Zip-zár újdonsága az eddigiekhez képest komplexitásában rejlik. Ugyanis nemcsak a gyerekek, hanem mindazok figyelmet kapnak a jövő év végéig tartó programban, akik kapcsolatban vannak velük a mindennapokban. Ezért például a szüleiknek kommunikációs és konfliktuskezelés tréninget tartanak.

Felkészítik a zip-záras diákokkal foglalkozó pedagógusokat is, tette hozzá Unyi János. Sőt, ezen túlmenően a kortársaikat is bevonták a Zip-zárba, ugyanis a Deák-szakközépiskola szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző szakos tanulóit is felvértezik speciális ismeretekkel.

A Zip-zárba két nagy nyári program is belefér. Idén túlélő és kalandtáborba viszik a fiatalokat. Jövőre a tanultak feldolgozását segítik majd, mégpedig a drámapedagógia eszközeivel - szintén táborozás keretében.

A gyermekek önmaguk, kortársaik és környezetük jobb megismerése, megértése, elfogadása érdekében már megkezdték a személyiségfejlesztő foglalkozásokat. Ezeken első lépés a bemutatkozás, ilyenkor a gyerekek keresztnevük kezdőbetűjével választanak maguknak egy vezetéknevet, ami lehetőleg jellemző tulajdonságukhoz kötődik.

Nos, legutóbb a csoportban Játékos Judit, Dobos Dani, Fürge Feri, Tini Timi, Találékony Tamás, Álmos Ádám, Nemes Niki mellett hárman is a Rossz vezetéknévvel ajándékozták meg magukat, pedig egyáltalán nem voltak rosszak. Ezt remélhetőleg hamarosan megértik, s nem csak ők, hanem a környezetük is. Ehhez kapnak segítséget a Zip-zár munkatársaitól.

Felzárkóztatás és meciáció
Mint a Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ és egyben a Zipzár elnevezésű projekt vezetője, Unyi János elmondta, 18 hónapon át egyéni fejlesztő pedagógus segíti a jövő év végéig tartó programban részt vevő gyerekek felzárkóztatását. Mediátor (más néven békéltető) is bekapcsolódik a munkájukba, hiszen több családban válás vagy más elhúzódó konfliktus miatt került perifériára a gyerek, aki viselkedésével szinte üzent környezetének, hogy bajban van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!