Hírek

2009.04.22. 06:40

Még nem potyog

Zalaegerszeg - A közgyűlés múlt csütörtöki döntése értelmében már nem csak helyi védettséget élvező épületek, de műemléki környezetben lévő, városképi szempontból fontos egyéb házak felújítására is lehet pályázni az önkormányzat alapjához.

Varga Andor

A rendelet hatályának kiterjesztését úgymond az élet kényszerítette ki - hallottuk Dékány Endre építésztől, a képviselő-testület fideszes tagjától. A téma szakértőjeként a napirend vitájában is beszélt a megyeszékhelyi belváros két épületének sorsáról. Az egyik a Széchenyi tér 4. szám alatt az Ady mozi, melynek homlokzati felújítása a Kossuth utca tavalyi rekonstrukciója idején valósult meg. Az eredetivel egyező helyreállítás, a díszek és tagozatok cseréje, de a kivitelezés előtt a főépítésszel egyeztetett színezés is különleges gondosságot kívánt meg, illetve bonyolította a feladatot és növelte a költségeket. Emiatt indokolt lett volna az önkormányzati támogatás, ám - miután az épület nem védett helyi érték - erre nem kerülhetett sor. Ebben az évben hasonló helyzetbe került az egyik udvarszomszéd, a Kovács Károy tér 1. alatti társasház, mely helyben leginkább Lordok Házaként ismert. Az 1966-ban épült, 42 lakást és 9 üzlethelyiséget magába foglaló épület amúgy - mint Péter Évától, a közös képviseletet ellátó LÉSZ Kft. munkatársától hallottuk - a benne élők gondosságának hála, jó karban van, ám homlokzatának fehér mészkő burkoló elemeinél már vannak problémák: sokuk meglazult, s jó párat a balesetveszélyt megelőzendő el is távolítottak.



Az a bizonyos fehér mészkő homlokzat. A felújítás drága, a társasház anyagi ereje korlátozott
Fotó: Pezzetta Umberto

- A télen volt itt egy sajnálatos tűzeset is, valaki felgyújtotta a szemetest, sok mészkő lapot ez után kellett leszedni - mutatta a helyszínen Pais Kornél, a LÉSZ munkatársa. - Azt túlzás mondani, hogy ezek a meglazult kőlapok életveszélyt jelentenének, hiszen a helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérjük, a problémás elemeket elővigyázatosságból levesszük, s magától még nem esett le egy sem. Ám ez nem megnyugtató megoldás, felújításra van szükség, amit a társasház a maga szűkös anyagi erejével nem tud vállalni.

Illetve a társasház könnyített változatban gondolkozott - ezt már Bertók Sándor városi főépítész mondta el érdeklődésünkre, kiemelve: az nem járható út, hogy ötven év után egy jellemző, értékes, a ház karakterét is meghatározó és városképileg fontos homlokzatot azért változtassanak meg, mert épp nincsen pénz jobbra. Itt lép képbe az önkormányzati alap, melyhez a társasház pályázhat - április 30-ig. Az anyag készül, a pályázatot benyújtják, s Péter Éva mondta el: ha minden jól megy, akár még az idén visszanyerheti eredeti külsejét a Lordok Háza - melynek homlokzatát amúgy a mészkő mellett 1970 óta Grantner Jenő szobrászművész Olajkutatók című alkotása is díszíti.

Igényekhez a keretet
Az önkormányzat most kibővített hatályú, alapvetően „helyi építészeti értékek felújítására és a díszkivilágítás kiépítésére” létrehozott alapjának nincs fix kerete, azt az igényekhez igazítják – hallottuk Bertók Sándortól. Tavaly 9-10 millió forintot „osztottak szét” ezen a címen, melyből három épület megsegítésére futotta: az evangélikus templom, egy az Eötvös és a Kossuth utcák sarkán álló ház, valamint a Kosztolányi úti villák egyike szépül az összegek felhasználásával. A szabályok szerint a rekonstrukció teljes árának negyedét vissza nem térítendő támogatásként, 40 százalékát pedig kamatmentes kölcsönként adhatja az önkormányzat. A közgyűlési előterjesztés szerint a Kovács Károly téri rekonstrukció költsége akár a 20 millió forintos szintet is megközelítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!