Hírek

2009.04.21. 02:29

Kutyaiskolások

Keszthely - A város határában egykor rétnek is csak jóindulattal nevezhető területet kaptak: azóta sok minden változott arrafelé, s kutyák és gazdáik tucatjai töltik meg rendszeresen a parkszerű, szép kiképzőpályát.

Petrovics Ernő

Brikk Vom Hatzbachtal, Emma Von Elberfeld, Freezer Vom Hatzbachtal - sorolták ottjártunkkor a kutyák neveit a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Keszthelyi Szervezetének kutyaiskolájában a minapi foglalkozáson. Az idén húszéves kutyaiskola és családi szabadidőközpontban azonban nem csak effajta kutya arisztokratákat , világbajnok ebeket fogadnak az arany- és ezüstkoszorús minősítésű kiképzők: összejöveteleiken a tacskótól a bernáthegyiig, szeleburdi kölyökkutyától és fiatal gazdájától az okos német juhász fajtáig bármilyen nemű és rangú házikedvencet is szívesen látnak.A kutyákat viselkedni, apportírozni tanítják, vagy akár komolyabb versenyekre is felkészítik az oktatók. De bármilyen okból is érkezzen gazda és kedvence a telepre, igazán az együtt töltött idő és közös foglalkozás öröme miatt telik meg mindig a városszéli, hangulatos „kutyaiskola”
Fotó: Petrovics Ernő

- Egykor a MEOE Zalaegerszegi Szervezeténél lévő, Keszthelyen és környékén élő egyesületi tagok önálló központ létrehozásáról határoztak, s 1989 márciusától a helyi agrártudományi egyetemtől kapott területen megindult a kutyakiképzés - kezdte Hornai László aranykoszorús mesterkiképző és teljesítménybíró, az iskola vezetője és a MEOE Aranyjelvény kitüntetettje, majd kifejtette: 2000-től aztán egy, Keszthely belterületével közvetlen határos, akkor még mocsaras, egyenetlen, gondozatlan parcellára költöztünk. Azóta sok munka árán dekoratív, parkosított kiképzőpályává és szabadidőközponttá nőtte ki magát immáron végleges otthonunk.

A vezetőn kívül egyébként még dr. Léba Éva aranykoszorús mesterkiképző és teljesítménybíró, Saródi Györgyi és Szecsődiné Takács Henrietta aranykoszorús mesterkiképzők, valamint Bogdányi Balázs és Lémann Krisztián ezüstkoszorús mesterkiképzők és őrző-védő segédek okosítják a szombatonként 15 órától, vasárnap reggel 10-től tartott órákon a kutyaiskolásokat. Novák Norbert bronzkoszorús mesterkiképző és őrző-védő segéd, továbbá Jakab Péter őrző-védő segéd szintén régóta szolgálja a kutyák épülését. Nyáron többnapos tábort is szerveznek az iskola területén az érdeklődőknek.

- Egy kutya kétéves korában már felnőttnek számít, öt-hat hónapos korától eredménnyel nevelhető. A legalapvetőbb engedelmességi feladatokra mi három hónap alatt kiképezzük a beiratkozott tanyítványokat - jegyezte meg az iskolavezető, s mint kiderült: nyomkövetésből és másból is már több világbajnoki győzelmet zsebelhettek be egyes schnauzer diákjaik . Interjúnk alatt éppen Tóth Zsuzsa és óriás schnauzere tréningezett, bemutatva e fajta kiváló teljesítményét. Az ember legjobb barátját amúgy egyesek szarvasgomba felkutatására képzik, mások csak házi kedvencként tartják. S van, aki komoly versenyekre viszi kutyáját. 

Ezek is érdekelhetik