Hírek

2009.04.20. 06:26

Ha "kötelező", hazáig viszik a falubelit...

Lendvajakabfa - Eltérően értelmezi a falugondnoki szolgálat feladatait a községben élő Gaál Miklós, valamint a település polgármestere, Kaszás György Ferenc. Előbbi állítja: a falugondnok köteles lenne őt hazavinni a szomszédos Resznekről, ám az önkormányzatnak és a jegyzőnek más erről a véleménye.

Gyuricza Ferenc

A nézetkülönbségre két sms hívta fel figyelmünket, egyikben Gaál Miklós köszönetet mondott Baglad község polgármesterének, amiért nem vette fel őt, illetve arra hívta még fel a figyelmet, hogy Lendvajakabfa polgármesterének nyolc esztendeje nincs fogadóórája. A látszólag egymástól független esetek mögötti tartalom Gaál Miklós elmondása alapján bontakozott ki előttünk.

- Lentiből jöttem haza, azzal a busszal, amely csak Resznekig közlekedik - mondja a szívbeteg férfi. - Úgy tudom, hogy a falugondnoki autónak, amely az ebédet szállítja, kötelessége a busszal érkezőket a három kilométerrel odább található Lendvajakabfára továbbszállítani. Aznap viszont a bagladi polgármester vitte az ebédet, s bár kértem, hogy vegyen fel, azzal a hivatkozással, hogy nem férek el a kocsiban, otthagyott az út szélén. Felháborítónak tartom a viselkedését, mert ha valóban igaz, hogy nem volt hely, akkor úgy gondolom, vissza kellett volna jönnie értem.

Gaál Miklós panaszával először a lendvajakabfai polgármestert akarta felkeresni, ám - mind mondotta - a falu vezetőjének nincs hivatalos fogadóórája. Így telefonon hívta fel, Kaszás György Ferenc viszont rövid időn belül lerázta. A panaszos ekkor küldött lapunknak sms-üzeneteket, amelyek meg is jelentek az újságban.

A lendvajakabfai polgármester egészen másként értelmezi a történteket. Véleménye szerint inkább köszönettel tartoznak bagladi kollégájának, aki vállalta, hogy az éppen javítás alatt álló falugondnoki jármű helyett saját személyautójával térítésmentesen szállítja ki az ebédet Lendvajakabfára. Kaszás György Ferenc hozzátette: ha a falugondnok viszi az ebédet, ő sem lett volna köteles felvenni a panaszost, mivel ez nem tartozik feladatkörébe, csupán egy lehetőség. A rédicsi körjegyző, Szép Zsuzsanna ugyanezen a véleményen volt, míg Kulcsár Györgyné bagladi polgármester nem kívánta kommentálni a panaszt, ám annyit hozzátett: az ő lelkiismerete tiszta.

Kaszás György Ferenc az ügy kapcsán annyit mondott még el, hogy van hivatalos fogadóórája, minden páros hét hétfőjén, délután öt és este hét óra között, bár igaz, hogy ez nincs kifüggesztve sehol sem a faluban. A község önkormányzati vezetője szerint nincs is szükség rá, hiszen a faluból senki sem tartja be, bármikor fordulhatnak hozzá kérésükkel, panaszukkal, észrevételükkel a lendvajakabfaiak. Gaál Miklós is megtalálta eddig minden alkalommal - ha más módon nem, telefonon biztosan, mint ahogy ezúttal is, bár az ominózus eset idején éppen kórházi kivizsgáláson volt Szegeden.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!