Hírek

2009.04.07. 05:29

Feltárulhat a középkor: régészeti kutatás Keszthelyen

Keszthely - A napokban a Fő téri városfejlesztő beruházás megelőző fázisaként elkezdődött a régészeti próbafeltárás a területen. Kutatógödrök, árkok ásásával láttak az építkezést előkészítő munkához.

Horányi Árpád

A mai város már a római időkben is lakott hely volt. A Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága vezetésével kezdődött el a próbafeltárás. Egyelőre a Festetics-szobor két oldalán, a Lackfi nádor lovas szobor mellett és a plébániatemplom bejáratától délre dolgoznak, majd a Fő téri gyógyszertár előtt a forgalomtól elzárt területen, valamint a Szentháromság-szobor mellett vizsgálják a talajt, mintegy 3 méternyi mélységig leásva kutatnak a régészeti emlékek után. A feltárás összesen 400 négyzetméternyi területet érint. A gépi és kézi földmunka tűzszerészeti felügyelet illetve folyamatos műszeres ellenőrzés mellett folyik. 

Dr. Vándor László irányításával kezdődött el az ásatás, eddig pár török kori cserépdarab került elő
Fotó: Horányi Árpád

A helyszínen dr. Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok igazgatója elmondta: 55 munkanap áll rendelkezésre a kutatáshoz, a cél a terület régészeti szempontból való feltérképezése, amit a kiviteli tervek készítésénél figyelembe kell majd venni.

A város több mint félmilliárd forint uniós támogatást nyert el a Fő tér rehabilitációjának megvalósításához. A jármű-forgalom csillapításával és a gyalogosövezet kiterjesztésével egy nagyobb zöldfelületű köztér jön létre a város szívében. A régészeti feltárás mellett zajlanak a pályázat második fordulójának előkészítő munkái. Tűzszerészek és régészek közösen vizsgálják át a leendő építési területet 

Feltárulhat a középkor
A városközpontban tervezett beruházás túl azon, hogy arculatában hangulatos miliőt teremt, nagy lehetőséget tár a régészeti szakma elé. A római időkben is lakott hely a leleteket kutatók körében szűz területnek számít. A mai Fő téren soha nem volt még ásatás. Nagy különlegességekre ugyan nem számítanak, ám az bizonyos, hogy Keszthely középkori életének ismeretanyaga jelentősen gazdagodni fog. Csupán az is érdekes lehet, hogy hol volt az eredeti talajszint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!