Hírek

2009.03.24. 03:27

Technológia a tiszta vízért

Vonyarcvashegy (há) - Új kúttisztító eljárást próbált ki a minap a régió vízellátását biztosító szolgáltató. A korszerű módszerhez szükséges berendezéseket Ausztriából hozták.

Horányi Árpád

Az ivóvizet termelő kutak rendszeres felújításra szorulnak, aminek során a lerakódásokat, törmeléket kell kiszivattyúzni akár 20-30 méteres mélységből. Ez megelőző jellegű beavatkozás, amelynek célja, hogy a kút vízhozamában és a kitermelt víz minőségében ne álljon be változás.

A vonyarcvashegyi Erzsébet-forrás kútjánál - amelynek vize a keszthelyi csapokból is folyik - a minap új, vegyszermentes, úgynevezett impulzusgenerátoros eljárással tisztíttatták meg a Dunántúli Regionális Vízmű szakemberei. Jankó Gábor, a szolgáltató cég szakemebere elmondta: a módszert a talajkutatásban és kőolajtermelésben is használják, a lényege, hogy a kútba nagy nyomással levegőt préselnek, aminek hatására előbb lökéshullámok keletkeznek, majd szívóhatás jön létre.

Az új eljárással végzett próbatisztítás hatékonyságának ellenőrzésére a művelet előtt és után is kamerát engedett le a kútba. Az eredmény bizatónak ígérkezett.

- Folyamatosan figyeljük a piacot, keressük a minél költségtakrékosabb, eredményesebb és környezetbarátibb megoldásokat - mondta Jankó Gábor. - Az új eljárással kapcsolatban az első eredmények biztatóak, amit a laboratóriumi és kamerás vizsgálatok mellett laboratóriumi elemzésekre is sor kerül. A DRV munkatársa hozzátette, hogy hosszabb távon mindenképpen megfontolják a módszer használatát, más kutaknál is ki fogják próbálni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!