Hírek

2008.10.17. 02:29

Turistavélemény

<b>Gyenesdiás</b> - A Balaton-parti községben az előző évekhez hasonlóan idén is végeztek kérdőíves felmérést a vendégek véleményének megismerése, a kínálat javítása érdekében.

Sámel József

Az értékelést végző Belenta Rékától és Kovács Judittól megtudtuk: fontos, hogy visszajelzést kapjanak a szabadságukat náluk töltő turistáktól, hogy szolgáltatásaik színvonalát igényeiknek megfelelően tudják korrigálni, az őket zavaró tényezőket javítani. 

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület felméréséből kiderült: a vendégek döntő többsége magyar és német, mégpedig 58 és 36 százalékos arányban. A magyarok többnyire Nyugat-Dunántúlról (32) és Budapestről (30) érkeznek, az átlagos életkoruk a tavalyi 33-hoz képest idén 30 év. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a kisgyermekes családok (31-45 év közötti korosztály), fiatal párok, baráti társaságok választják szabadságuk helyszínéül Gyenesdiást. Információt elsősorban barátoktól, ismerősöktől szereznek (40), illetve növekvő jelentősége van az internetnek is (34). Míg a belföldiek 4-7 napot töltenek többnyire magánszálláshelyeken (62), addig a külföldi vendégek 11-14-et. A vendégek 70 százaléka a balatoni fürdőzés miatt választja a települést, és a többség (59,5) még mindig arányosnak véli termékekért, szolgáltatásokért kért árakat. 

A válaszok alapján a napi átlagos költés 8.378 forint volt. Megvizsgálták hogyan változik ez az összeg belföldiek és külföldiek esetében: előbbiek átlagosan 6.782, utóbbiak 10.558 forintot költöttek. A korábbi évekhez képest mintegy 10 százalékkal nőtt a szabadságukat először a településen töltők aránya, hogy átlagosan 4,3 százalékra minősítették a község közbiztonságát.

A várakozásokat felülmúlta a Gyenesdiás kártya is: a megkérdezett vendégek fele találkozott vele és 70 százaléka nagyon elégedett volt a benne nyújtott szolgáltatásokkal. Az animációs foglalkozásokat a vendégek szintén jónak minősítették, és a Diási Játékstrandon elsőként megjelent szórakoztató, tájékoztató strandrádió is népszerű volt. A települést a megkérdezettek egyértelműen az idéntől megújult Diási Játék- és Gyenesi Lidó strand, és a megannyi, napról napra változó programja miatt ítélték családbarátnak, aktívnak.

Ezek is érdekelhetik