Hírek

2008.10.03. 02:27

Rózsák is nyílnak a volt laktanya helyén

Keszthely (sj) - A Corvinus Egyetem Kertészeti Tanszékének professzorai és hallgatói már tervezik a Festetics kastélypark rózsakertjét. A kéthektáros terület egy része várhatóan jövőre már látogatható lesz.

Sámel József

Dr. Czoma László igazgató a napokban fogadta a tervező csapatot, nagy vonalakban ismertetve az elképzeléseit. Megtudtuk: az egykori történelmi kastélyparkban, melyet hosszú éveken át a honvédség használt, Közép-Európa legnagyobb rózsakertjét szeretnék kialakítani. A két hektáron a legrégebbi - 1500-1600-as évekbeli töveken kívül a legújabb fajtákat is elültetik majd. A parkban padokat helyeznek ki, csobogókat alakítanak ki, hogy a látogatók megpihenve csodálhassák a világ legszebb rózsáit.

- A terület egy részét nyitva hagyjuk , mégpedig azért, hogy a kastély prominens vendégei, magas rangú diplomáciai személyei látogatásuk alkalmával elültethessenek egy-egy tövet - tette hozzá. - Azt kértük, hogy facsemetét hozzanak, ezután rózsára vonatkozik majd a kérelmünk . A rózsakert egyébként amolyan hangulati bevezetője lesz a létrehozandó Iszlám Múzeumnak. A közepén másik hitvilág szoborcsoportja, a Zsuzsánna és a vének láthatható majd.

A rózsakert tervei hamarosan elkészülnek, amolyan ötletbörze keretében. A Corvinus Egyetem Kertészet Tanszékének professzorai, dr. Jámbor László és dr. Szilágyi Kinga vezetésével az intézmény végzős hallgatói tájékozódtak a kastélyban. A diákok mindegyike papírra veti majd saját ötletét, melyek közül tanáraik és az intézmény közösen választják majd ki a legjobb látványtervet.

- A munka folyamatos lesz, várhatóan jövő évben látogatható lesz a rózsakert egy része. 2010-ben pedig már az egész terület várja a vendégeket - ígérte dr. Czoma László, aki elmondta: várhatóan jövőre kiváltják két parkrész között átvezető utat, aminek következtében végre újra egyesül a történelmi kastélypark.

Ezek is érdekelhetik