Hírek

2008.10.21. 02:28

Ne hagyjuk feledni

<b>Zalaegerszeg</b> (haa) - A helyi hagyományőrző társadalmi szervezetek aktivitásának köszönhetően két, 1956 szellemiségét felidéző rendezvénynek is otthont adott tegnap a megyeszékhely.

Horváth A. Attila

A forradalom és szabadságharc közelgő évfordulója apropóján találkoztak a POFOSZ zalai szervezetének tagjai a Kiskondás étteremben. Csabai Hugó megyei elnöktől megtudtuk: 2006 óta minden évben megtartják saját megemlékezésüket az egykori események átélői, túlélői, a politikai üldözöttek, bebörtönzöttek és kitelepítettek; persze a rendezvény inkább afféle kötetlen múltidézésnek tekinthető, hiszen köreikben mindenki jól ismeri 56 világtörténelmi jelentőségét.

- Nagy örömünkre még mindig itt élnek közöttünk a kor, a dicső 12 nap hű tanúi - kezdte beszédét az elnök, majd a szovjet megszállást és a Rákosi-korszak rémségeit is felidézve kifejtette: sajnos a nagyhatalmak cserbenhagyták, a szovjet tankok pedig eltiporták a forradalmat, végül jött a Kádár-féle iszonyú megtorlás. Mint mondta, a még élők fontos küldetést kaptak: soha ne hagyják feledésbe merülni 56 igaz történetét és szellemiségét. A beszédet követően az országos elnökség díjaira felterjesztett tagok vehették át kitüntetéseiket.

Kora délután a városi önkormányzat dísztermébe költözött az ünnepi hangulat: itt a társadalmi szervezetek által meghirdetett, általános és középiskolásoknak kiírt történelmi vetélkedő eredményhirdetésére gyűltek össze az érintettek. Simon Dezső zalai MVSZ-elnök köszöntőjét követően Nagy Kálmán, a megyei közgyűlés alelnöke méltatta a pályázatra benevezett diákok munkáját, majd Gyutai Csaba zalaegerszegi alpolgármester, valamint dr. Németh Zsolt tanár értékelte a dolgozatokat, zárásként pedig Kiss Bódog Zoltán, a megyegyűlés volt elnöke szólt a múlt ismeretének jelentőségéről. Mint elhangzott, a megye több iskolájából összesen 66 pályamunka érkezett két kategóriában (az államalapítás koráról és az 1956-os forradalom, szabadságharc történetéről írhattak tanulmányokat a diákok). Összesen 44 tanuló vehetett át elismerést; a támogatóknak köszönhetően a legjobbak pénzjutalmat kaptak, a felkészítő tanárok munkáját pedig ajándékkal köszönték meg a szervezők.

Ezek is érdekelhetik