Hírek

2008.05.29. 02:28

Lángolt a hulladék

Zalaegerszeg - Újból megtelt a régi szeméttelep vízgyűjtő medencéje, s kifolyt belőle a szennyezett lé az útra, majd le a domboldalon. Mindez az új lerakón keletkezett tűz következménye. A csurgalékvíz-gyűjtőt kéthavonta ki kell tisztítani a hatóság előírása szerint

Szabó Judit

A hőség hatására kigyulladt kedden a búslakpusztai depónián tárolt hulladék. A hat éve átadott lerakón másodszor ütött ki tűz, de a mostani kisebb volt, mint a tavalyelőtti, amely a védőfóliában is jelentős kárt okozott.

A tüzet ezúttal gyorsan eloltották a tűzoltóság segítségével, még mielőtt elérte volna a szigetelőréteget. A tűzoltók elvonulása után még egyszer kigyulladt a hulladék, de a lángokat ismét sikerült megfékezni. Az oltáshoz használt víz azonban lefolyt a Zala Depo Kft. szervizútján a 2002-ben bezárt, földdel borított szeméttelep területére, s megtöltötte a régi depónia csurgalékvíz-gyűjtő medencéjét, közölte Péntek Gabriella, az önkormányzat környezetvédelmi referense. A tározó arra szolgál, hogy felfogja a régi telepről szivárgó folyadékot, amely a hulladék bomlása során keletkezik, illetve a csapadékkal mosódik ki a szeméthalomból. A csurgalékvíz-gyűjtő túlcsorult, a szennyezett lé kiömlött belőle.

A medence kiürítése az önkormányzat feladata, de ezúttal a Zala-Depo vállalta a munkát, mert a tűz az általa üzemeltetett lerakón keletkezett. Tegnap megkezdték a szippantást, s a tározóból kiemelt szennyezett vizet felvitték az új telep vízgyűjtőjébe, melynek tartalmát időnként a lerakó hulladékhegyére locsolják. A régi telep medencéjének túlfolyási pontján talajcserét is végeznek majd.

Nem ez lesz azonban az egyetlen beavatkozás a régi szeméttelepen, amelyről körülbelül harmincféle szennyező- anyag került a talajba. A környezetvédelmi felügyelőség nemrég arra kötelezte az önkormányzatot (ZH, 2008. május 20.), hogy állítsa meg a régi depóniáról földbe szivárgott szennyeződések továbbterjedését. Ehhez egy beton résfalat kell építeni a talajba, jelentős beruházással. A hatóság 600 millió forintra becsülte a beavatkozás költségét. Az önkormányzat pályázati lehetőséget keres a környezetszennyezés megállítására.

A felügyelőség azt is előírta a városnak, hogy kéthavonta tisztíttassa ki a régi telep medencéjét (melyből egyszer már kifolyt, most pedig tűzoltóvízzel keverve távozott a lé), éppen azért, hogy a folyadék ne szennyezze a környezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!