Hírek

2008.05.14. 02:28

Késlekedik az állami beruházás

Zalaegerszeg (haa) - Bár már az átadás is esedékes volna, egyelőre szünetel a munka a Malom utcai (neszelei) Zala-hídnál. A korábbi, hadihídként ismert létesítményt elbontották, s az új híd is szerkezetkésznek látszik, ám a kivitelezők nemrég levonultak a területről.

Horváth A. Attila

A városrészben élő olvasóink jelezték: már nagyon várják, hogy újra használhassák az új átkelőt és a bútorgyári bekötőutat, ám úgy látják, jó néhány napja senki nem dolgozik a munkaterületen. A miértre nem könnyű választ találni.

Mint korábban megírtuk, a Zalalövő és Boba közötti vasútvonal (többségében EU-finanszírozott) korszerűsítésének részeként vette kezdetét a Hock János és Gébárti utat összekötő híd átalakítása, s vele párhuzamosan a folyó mentén haladó vasúti pálya építése. A munka indulásának tavaly márciusi bejelentésekor még 2007 végére ígérték a híd átadását, igaz, azóta a projekt beruházót cserélt: a MÁV-tól 2007. július elsejével átkerült a 100 százalékban állami tulajdonú Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-hez. A MÁV Beruházási Szolgáltató Egysége a mérnöki feladatokat látja el, a beruházás alakulásával kapcsolatban azonban a NIF illetékes nyilatkozatot tenni, tudtuk meg Udvarhelyi Andrástól (MÁV), a projekt mérnökétől.Annyit mindenesetre háttérinformációként többen is megerősítettek: a beruházás valóban leállt, s amíg nem lép életbe egy szerződésmódosítás, vélhetően nem is folytatódik a munka. Kérdéseinket előzetes telefonos egyeztetést követően e-mailen elküldtük a NIF Zrt. kommunikációs osztályára. Azt szeretnénk megtudni, mi a levonulás oka, mikorra készül el a közúti híd, s mikor veheti azt használatba a lakosság. Amint válaszokat kapunk, visszatérünk a témára. Addig is a városvezetés véleményét kértük a történtekkel kapcsolatban.

- Mivel nem önkormányzati, hanem állami beruházásról van szó, egyelőre mi is tanácstalanok vagyunk. Saját hozzájárulásunkat eddig rendre fizettük, a szerződésben vállalt kötelezettségeinknek tehát eleget tettünk, de addig nem adunk több pénzt, amíg el nem készül a híd - mondta Tombi Lajos alpolgármester. Hozzátette: természetesen a város azt szeretné, ha mielőbb folytatódna a munka, ennek érdekében dr. Gyimesi Endre polgármester országgyűlési képviselőként interpellációra készül a parlamentben.

- Ez egy EU-s projekt, így nem mindegy, az egyes szakaszai mikor készülnek el. Ezért is érthetetlen, hogy miért állt le a beruházás - jegyezte meg Tombi Lajos. Azt is elmondta: véleménye szerint a közúti forgalom hídra engedésével nem kell feltétlenül megvárni a vasúti pályaszakasz elkészültét, így elvileg, ha a munka folytatódik, hamar járható lenne az átkelő.

Ezek is érdekelhetik