Hírek

2008.05.23. 02:27

Ha mentenek, még szabályt sértenek

<b>Vonyarcvashegy -</b> Technikailag startra készen, de jogilag kényszerű várakozó helyzetben van a Keszthelyi Vöröskeresztes Vízimentő Egyesület. A községbeli kikötőjükben egyelőre készenléti ügyeletet tartanak.

Kovács Krisztián

A Keszthelyi-öbölben mélyvízi mentést végző önkéntes szervezet már április elején megkezdte a készenléti ügyeletet, ám ha életmentés miatt vízre kell szállniuk, azzal egyelőre szabályt is sértenek.

- Mindeddig nem kaptuk meg a hajóink idei szezonra érvényes üzemeltetési engedélyét - mondta a kikötőben dr. Szép László, egyesületi elnök. Hozzátette: a korábbi gyakorlat szerint május 15-től már 24 órás szolgálatot kellene teljesíteniük, ám engedélyek hiányában továbbra is csak készenlétet tartanak. Ez annyit jelent, hogy a telephelyen diszpécserszolgálat van, s riasztás esetén lép szolgálatba a mentőszemélyzet.

Vészhelyzet estén vállalják a kifutást, amire egyébként már példa is akadt.

- Sajnos, az engedélyeket mindig csak egy évre kapjuk - folytatta dr. Szép László. - Ennek alapja az, hogy a Balatonon tiltott a motorcsónak használata, s minden szezon előtt újonnan be kell nyújtani az igazolásokat a szervezetünk működéséről. Ehhez kellenek a dokumentumok a cégbíróságtól, APEH-igazolás is szükséges arról, hogy nincs köztartozásunk, csatolnunk kell a vízirendészettel is évente kötendő együttműködési megállapodást. Ez utóbbi, jogszabályi változások miatt, az idén késett, így mi sem tudtuk időben benyújtani az okiratokat az engedélyező hatósághoz: a Központi Közlekedési Felügyelet hajózási tengerészeti és kikötői osztályára. Hiánypótlást is kértek, amit azóta teljesítettük, s most várunk. Prevenciós munkát nem tudunk így ellátni, de vészhelyzet esetén vízre szállunk. Május elején egy bajba jutott vitorlás személyzetét mentettük. Rendkívüli ügyeletet tartottunk a pünkösdi regattán, de bevetésre nem volt szükség.

Június 1-től mindenképpen megkezdik a 24 órás helyszíni ügyeletet. Az elnök elmondta: hajóik rendben vannak, s remélik, hogy az adminisztratív ügyintézés sem késlekedik tovább. Pénzügyileg érzékenyen érinti a működést az üzemanyag árak immár drasztikus emelkedése. A Nemzeti Civil Alaphoz benyújtott pályázattal, vízi rendezvények biztonsági felügyeletét vállalva igyekeznek többlet forrásokhoz jutni, s újabb anyagi lehetőséggel is számolnak.

- A Balaton Fejlesztési Tanács programot hirdetett azzal a jelmondattal, hogy A Balaton legyen Közép-Európa legbiztonságosabb tava - említette dr. Szép László. - Ehhez a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata készített szakmai programot és költségvetést, mintegy félmilliárd forintnyi igénnyel. Ez szép összeg, de sokaknak kell jutni belőle: a vízirendészetnek, a katasztrófavédelemnek, a tűzoltóságnak, a civileknek. Mint hírlik, pályázni nem kell, úgy osztják el. Mi kétmillió körüli nagyságrendben remélhetünk onnan támogatást.

A személyzetet illetően az egyesületi elnök elmondta, hogy idén létrehozták az ifjúsági tagozatot, annak tíz fős tagsága is bekapcsolódik a szezonban a szolgálat ellátásába, ez ügyeleti csoportonként egy-egy plusz főt fog jelenteni.

A strandi mentőszolgálat általánosan június 1-jével kezdődik meg a Balaton-parti fürdőhelyeken, amikortól a fizető strandokon már belépőjegyet kell váltani. A mentőszemélyzetet az országos szakszolgálat biztosítja, a strandokat üzemeltető önkormányzatokkal kötött szerződések értelmében. A felszereléseket a települések állják. Balatongyörök polgármestere, Kiss László Tibor ehhez hozzátette, hogy a községükből is iskoláztak be jelentkezőt vízimentő képzésre, annak költségeit vállalva.

A Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával a zalai Balaton-parti strandokra idén öt új katamarán mentőcsónak kerül, várhatóan június közepéig. A községek egy-egy darabot kapnak, Keszthely kettőt. Ez utóbbiakat a városi illetve a Libás-strandon helyezik üzembe. Az egyenként több mint 600 ezer forintnyi értékű mentőcsónakokhoz 20 százaléknyi önrész vállalásával jutnak hozzá a települések.

Ezek is érdekelhetik