Hírek

2008.05.31. 02:27

Autópálya-matrica már Szlovéniában is

Lendva (gyf) - Július elsejével a személygépkocsik és a motorkerékpárok számára is kötelező lesz autópálya-matricát vásárolni Szlovéniában. A szomszédos országban egyes gyorsforgalmi utak használatáért ugyancsak fizetni kell.

Gyuricza Ferenc

Szlovéniában az elmúlt években vette kezdetét az a nagyszabású infrastrukturális fejlesztés, mely során - többek között - a Muravidéken is kiépül az ország fővárosa, Ljubljana felé vezető autópálya. A szomszédos ország kormánya a gyorsforgalmi úthálózat bővítésével párhuzamosan az úthasználati díjak kiterjesztéséről is döntött. Július elsejétől az eddig díjköteles tehergépjárművekhez hasonlóan a személygépkocsik és a motorkerékpárok után is fizetni kell. A legfőbb különbséget a hazai és a szlovéniai úthasználati díjak között az időtartamuk jelenti, a szomszédos államban ugyanis a személygépkocsik számára csak egy-, illetve féléves matrica vásárlására lesz lehetőség. Az éves ára a nyilvánosságra hozott adatok szerint 55, a féléves 38 euróba kerül, míg a motorkerékpárral közlekedőknek egy évre 27 euró 50 centet kell kifizetniük. A matrica vásárlásának elmulasztása bírsággal jár, ennek összege 300 és 800 euró közötti mértéket tesz ki, ám a bírság nyolc napon belüli kifizetése esetén ez az összeg felére csökken.

A díjfizetés bevezetése a határ menti térségben egyelőre nem jelent kötelezettséget a közlekedők számára, a Lendva környéki utak ugyanis július elsejével még nem esnek a törvény hatálya alá, azonban várható, hogy az augusztusban átadásra kerülő Pince-Beltinci szakasz már díjkötelessé válik.

A szlovéniai magyarok hetilapjának, a Népújságnak szerkesztőségében azt is megtudtuk, civil kezdeményezés van kibontakozóban egy rövidebb érvényességi idejű - három-ötnapos - autópálya-matrica bevezetése érdekében, ám egyelőre nem tudni, hogy mindez eredménnyel jár-e. Csak 6 hónapos, illetve egyéves matricát adnak

Ezek is érdekelhetik