Hírek

2007.12.31. 03:27

Kicsit lelassult a többség

Nagykanizsa - Rendkívül nehéz év volt a 2007-es, de a következő csak szerencsés esetben nem lesz ennél is rosszabb - véli Marton István, Kanizsa fideszes polgármestere. A városvezető a pártalapon elmérgesedett viszonyok miatt arra sem lát sok esélyt, hogy a közgyűlési hangulat javuljon 2008-ban.

Varga Andor

- Annak idején azt mondták, válságban lévő várost vettek át. Most hogy állunk?

- Meghirdettem: nem hagyományos értelemben vett polgármester leszek, hanem válságmenedzser. Ezt tartom, hiszen az előző önkormányzat megtízszerezve a hitelállományt három ciklusra előre elhalmozta Kanizsát adósággal. A 2010-ig meghirdetett programunk szerint haladtunk a stabilizálással, s ennek keretében a pénzügyi helyzeten sikerült is javítani. Közben még az előző önkormányzat által elkezdett beruházások (HSMK-felújítás, bicikliutak, Centrál Hotel előtti tér) menet közben megnövekedett pénzügyi terhei is ránk rakódtak, de túl vagyunk rajtuk. Nagyon remélem, hogy a saját vállalásainkat már hasonló problémák nélkül tudjuk teljesíteni.

- Hivatalba lépése után egy darabig kerülték egymást a város kormánypárti országgyűlési képviselőivel. Van azóta kapcsolatuk?

- Kapcsolat mindig is volt. Mondjuk Kovács Kálmánnal a legkevesebb, de Teleki Lászlóval régi, talán barátinak is mondható a viszonyom. Göndör Istvánnal pedig most is van közös, folyamatban lévő lobbink .

- És a fideszes Cseresnyés Péterrel? Ő ráadásul alpolgármesterként alárendeltje, pártelnökként pedig főnöke...

- Úgy érzem, jól tudunk együtt dolgozni. Egyébként pártelnökként nem irányít engem, az elképzeléseinket egyeztetjük, de a legelején világossá tettem, hogy a polgármester én vagyok, önálló elképzeléssel a város jövőjéről.

- Milyennek értékeli a közgyűlési munkát? A saját frakcióval például a fizetésemelése dolgában volt egy afférja.

- Nem saját frakció, hiszen én nem vagyok a tagja. Az illetményem dolgában valóban nem értettünk egyet, de a véleményem nem változott azóta sem. A huszonhárom megyei jogú város polgármesterei közül én vagyok a legolcsóbb , ráadásul a legtöbb településen kettő, de helyenként három alpolgármester segíti a kollégák munkáját, miközben nálunk az az egy is inkább parlamenti képviselő. Az indulásnál a város ismert nehézségei miatt az adható minimumot kértem, azzal, hogy egy év múlva térjünk vissza a kérdésre. Az év eltelt, de a frakció úgy döntött, még halasszunk. A fő probléma azonban nem ez, a város és az én szempontomból sem. Egy kicsit lassúnak találom a közgyűlési többséget, az álomszerű kezdet, sok gyorsan meghozott fontos döntés után visszafogottabbak lettek a képviselők, de ez remélem csak az újabb lendületvétel jele.

- És az ellenzék? Kívülről sokszor öncélú politikai purparlé a közgyűlés.

- Egyrészt szomorú, mert nem ezzel kellene foglalkozni érdemi munka helyett, másrészt nem érdekel, mert a törpe minoritás agonizálásának tekintem. Sajnos a viszony annyira elmérgesedett, hogy sok javulás szerintem az új évtől sem várható e téren.

- Mit tart még fontosnak 2007 eredményei közül, illetve mik a közeljövő legfőbb feladatai?

- Kiemelkedő jelentőségű döntés volt a kulturális központ létrehozása, az objektumaink ugye január elsejétől egy vezetés (bár a személy még nem ismert) alatt működnek. Számomra csalódás, hogy a helyi sajtót még nem tudtuk a Medgyaszay Házba költöztetni, hogy a KanizsaNet Kft. még mindig önálló, s pláne, hogy az általam már 1991-ben megálmodott városi vagyonkezelő társaságot nem tudtuk létrehozni. Ezeket a kérdéseket 2008 első felében le kell rendezni, de határozni kell a középiskolákat érintő szakképző központ, illetve az általános iskolák struktúrájának felülvizsgálata dolgában. És persze a költségvetésünk további stabilizálásáról sem feledkezhetünk meg.

Ezek is érdekelhetik