Hírek

2007.02.01. 03:29

Sokan vesznek magyar hordót

Zalaszentmihály - A vegyipari cégek és a méhészetek mellet a paksi atomerőmű is használja a Zalaszentmihályon készült fémhordókat. Az ipari csomagolóanyag-gyártás éppen harminc éve, 1977-ben kezdődött a kistelepülésen.

Szabó Judit

Az üzem 1999-ig a pacsai mezőgazdasági szövetkezethez tartozott, majd a téesz egyszemélyes kft.-vé alakította. Egy évvel később többszemélyes kft. lett belőle, ma pedig 22 tulajdonosa van. Az üzletrészek 96 százalékát öten birtokolják, ők irányítják a cég munkáját, s igyekeznek minél kedvezőbb pozíciót kiharcolni a zárt piacon.

- Magyarországon két hordógyártó cég van, eggyel több, mint kellene - mosolygott Kanta János. - A másik egy amerikai anyavállalaté, amely a világ több mint ötven országában működtet gyártóbázist. Hazánkban mi vagyunk az egyetlen, száz százalékban magyar tulajdonú hordógyártó üzem. A kapacitásunk jóval kisebb, mint a konkurens cégé, de talpon tudunk maradni, mégpedig úgy, hogy kitöltjük a piaci réseket. Igyekszünk gyorsak és rugalmasak lenni, és régi, jó kapcsolatokkal rendelkezünk, ennek is köszönhetően meghaladta a 800 millió forintot a tavalyi árbevételünk. Tíz nagy vevőnk van, és sok kicsi, de az utóbbiak közé tartozó mézpiaci szereplők is elvisznek összességében évi 50 ezer hordót. Ezek a vállalkozások hozzánk hasonlóan magyar tulajdonban vannak, és fontosnak tartják, hogy hazai terméket vásároljanak.

Minőségben persze nem szabad lemaradni a nemzetközi élvonaltól, már csak azért sem, mert a hordógyártásban szigorú követelményeknek kell megfelelni. Nagy baj lenne ugyanis, ha például egy veszélyes anyaggal megtöltött tárolóedény megsérülne szállítás közben. Az üzem éppen ezért a Nemzeti Fejlesztési Terv támogatásával két éve lebonyolított beruházás részeként beszerzett egy tesztgépet is. A korszerű, számítógépvezérlésű géppel minden terméket megvizsgálnak: a hordókat megtöltik héliummal, így a legkisebb lyukat is fel lehet fedezni rajtuk. Megvizsgálják azt is, kibírják-e a tárolóedények a szabványban előírt nyomást, és túlélik-e, ha megtöltve ledobják őket meghatározott magasságból. A zuhanáspróbát negyedévente elvégezteti a szombathelyi energiafelügyelet, miután a képviselője véletlenszerűen kiválaszt egy-egy darabot a gyártósorról.

A csomagolóanyagokat a gyártástól számított három hónapon belül kell megtölteni, s két évig kell megfelelniük az előírásoknak. A régi hordók újrahasznosítása a töltő üzem kötelezettsége, tudtuk meg Kanta Bélától. A vevőktől többségében külföldre kerülő zalaszentmihályi hordók ha már elhasználódtak, szerencsés esetben egy ausztriai vagy norvég regeneráló üzemben végzik (kimosás vagy kiégetés után kisebb hordó készül belőlük), vagy beolvasztják őket.

Az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszert működtető, és negyven, többségében zalaszentmihályi és pacsai betanított munkást foglalkoztató gazdasági társaság tervei között a gyártósor további automatizálása szerepel.

- Jó lenne, ha újabb pályázati forrásokat vehetnénk igénybe a továbblépéshez - jelezte Horváth Gyula, a kft. felügyelő bizottságának elnöke, aki egy területfejlesztési céget vezet, így pályázati tanácsadással is segíti a hordóüzem fejlődését. - Annak ellenére azonban, hogy dinamikusan fejlődő cég vagyunk, a mostani gazdasági minisztériumi kiírások szigorú feltételei miatt nem biztos, hogy a két évvel ezelőtti pályázati sikert meg tudjuk ismételni.

- A gazdasági megszorítások természetesen bennünket is érintenek - tért ki rá Kanta Béla -, de lekopogom, hogy fennállásunk óta egyetlen évet kivéve mindig nyereségesek voltunk. A jelenlegi szabályzók ugyanakkor arra ösztönöznek, hogy ne élőmunka-igényes fejlesztéseket hajtsunk végre - vázolta az ügyvezető, hozzátéve: reméli, létszámleépítésre nem lesz szükség, de a nyugdíjba vonulók helyére nem biztos, hogy új munkatársakat tudnak felvenni a közeljövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!