Hírek

2007.02.14. 03:29

Polgármesterek klubja

Zalaegerszeg (ahzs) - Az önkormányzati választások utáni első összejövetelét tartotta a zalai polgármesterek klubja, mely a Zaláért Egyesület szervezésében évek óta eredményesen segíti a helyhatósági vezetőket.

Szabó Judit

A polgármesteri klubot nyolc évvel ezelőtt alapították azzal a céllal, hogy az azonos típusú gondok, megoldások tapasztalatcseréjének színtere lehessen. Az egybegyűltek - mintegy negyvenen - tegnap is ezen a nyomvonalon haladtak.

Először dr. Doba István, a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Zala Megyei Kirendeltségének vezetője, hivatalvezető-helyettes beszélt a közigazgatásban zajló változásokról. Az előadó számos ellentmondásra is rámutatott, melyek a regionális átszervezést kísérik. Ezek közül csak az egyik az, hogy egy törvényességi észrevétel esetén a másodfokú eljáráshoz mostantól már Győrbe kell utazniuk a zalai érintett feleknek is. A témakörrel kapcsolatban polgármesteri aggodalmak fogalmazódtak meg amiatt is, hogy a közalkalmazotti bérek miatt akár fizetésképtelenné is válhatnak a kisebb önkormányzatok.

A klub tagjai az összejövetel második részében Kovács Károlytól hallhattak tájékoztatót a önkormányzatokat érintő EU-s pályázati lehetőségekről. A Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Kht. ügyvezetője hangsúlyozta, a különböző célok elérésére az önkormányzatok közti összefogásban rejlik a megoldás.

Szót ejtettek a résztvevők a manapság legégetőbb problémának bizonyuló iskolafenntartásról is. Úgy tűnik, az alapfokú tanintézményeket a jövőben csak társulási keretben tudják működtetni az önkormányzatok, erről azonban még nem áll rendelkezésükre elegendő tapasztalat. A klub tagjaival egyetértésben Borosán Gyula elnök elhatározta, a legközelebbi összejövetelt e témakörnek szentelik, áttekintve az eddig összegyűlt zalai és országos tanulságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!