Hírek

2007.02.03. 03:25

Nem erőszakos cselekedet

Zalaegerszeg (vézsé) - Nem erőszakos cselekedetként, hanem a demokratikus állapot helyreállítását szolgáló, figyelemfelhívó megmozdulásként értékelte kérdéseinkre válaszolva dr. Gyimesi Endre a Fidesz tegnapi kordonbontó akcióját.

Virrasztó Zsolt

- A Vision Consulting politikai elemzője szerint értelmetlen és irracionális akciója ez a Fidesznek. Nem tart attól, hogy a Fidesz most fellobbantja a lángot, és ismét kiújulnak a zavargások?

- Nem emiatt, hanem a megszorítások és a szegénység miatt alakulhat ki veszélyhelyzet. Úgy vélem, forró tavaszunk lesz - válaszolta a képviselő.

- Önökre, képviselőkre nézve milyen következménye lehet a történteknek?

- Polgári engedetlenségi megmozdulásként is lehet értelmezni azt, ami történt, és nyíltan vállaljuk, hiszen a saját képviselői eskünkhöz mértük a tettünket. Szerintem következménye nem lesz, vagy ha igen, legfeljebb szabálysértési eljárás indul ellenünk.

- Szintén elemzői vélemények szerint a Fidesz radikálisai és mérsékeltjei között zajló belső viták közepette egyfajta Orbán melletti hűségesküként is értelmezhető az akció. Mi erről a véleménye?

- Nem erről van szó. Több mint 100 napja áll a törvényellenesen emelt kordon, nincs példa rá a világon, hogy a polgárok nem közelíthetik meg a törvényhozás épületét. Egy demokratikus állam képviselőjének mindent meg kell tennie a demokráciáért. Szomorúnak tartom, hogy 17 évvel a rendszerváltás után antidemokratikus helyzet alakult ki, és ne feledkezzünk meg arról, hogy Szili Katalin házelnök is többször sürgette a kordon elbontását - sorolta az érveit.

- Önhöz a radikálisabb vagy a mérsékeltebb irányzat áll közelebb?

- Adott ügyekben megfogalmazódnak radikálisabb és kevésbé radikális vélemények a párton belül, de a Fidesz politikáját illetően nem látok ilyen kettősséget, nem lehet elkülöníteni két ilyen markáns vonulatot - mondta Dr. Gyimesi Endre.

Ezek is érdekelhetik