Hévíz

2015.09.14. 12:33

Hogyan lettem író? - Praznovszky Mihály előadása a Bibóban Mikszáthról

Hévíz - Praznovszy Mihály, az ország egyik legjelesebb irodalomtörténésze és Mikszáth-szakértője látogatott el a Bibó-gimnáziumba. Éppen Mikszáth Kálmánról tanulunk irodalomórán, így jól beleillett az előadása a tanmenetbe.

Civil Tudósítónktól

Arra kerestük együtt a választ, hogyan lett Mikszáthból író. Olyasvalakiből, aki Szklabonyán született, egy kis faluban, olyan helyen, ahol összesen két könyvet tartanak a háznál, ahol sokan még olvasni sem tudnak, beleértve Mikszáth szüleit is. Mégis jó helyen látta meg a napvilágot, mert itt szívta magába az ihletet. Sok időt töltött a kovácsműhelyben, ami elmondása szerint pótolta a kaszinót és az újságot , hiszen ott mindenféle ember megfordult, szóba elegyedtek a kováccsal, tudta mindenki, mi újság a környéken. Gyermekkora nagy részében mégsem itt tartózkodott. Beteges gyermek lévén az ágyat nyomta, de mint minden gyerek, szeretett volna kint játszani a többiekkel. Úgy viszont nem lehet meggyógyulni. Így aztán a szülei, hogy az ágyban tartsák, a falu legjobban mesélő idős asszonyait ültették mellé, akiktől talán még több történetet hallott, mint a kovácsműhelyben. Ezek a történetek és (sokszor létező) szereplőik köszöntek vissza később több novellájában is.

Praznovszky Mihály irodalomtörténész a Bibó-gimnáziumban. Fotó: Tar Ferenc

Ám mindez nem ért volna semmit, ha nem íratják iskolába. Amikor sikerült bekerülnie egy jó iskolába, kiváló tanárok tanították, akik közül volt, aki meglátta benne a tehetség csíráját, annak ellenére, hogy Mikszáth nem volt jó tanuló. Az elemi iskolát, szülőfalujában végezte, később átkerült Rimaszombatba, végül Selmecbányán fejezte be tanulmányait.

Ezt követően újságíró lett, és az is maradt élete végéig. Sokáig újságban közölte írásait, később jelentek meg könyv formájában.

Sokáig tartott, míg elismert író lett. De végül eljött az ő ideje és a hírnév mellett tehetős is lett, s az a nő lett a felesége, akit szeretett. Ám ezekben az időkben sem feledkezett meg arról, honnan jött. Első könyve előszavában meg is köszöni falujának a gyerekkort, amit adott neki. Egykori tanárának, Scholz Vilmosnak is írt levelet, aki akkor már húsz éve halott volt. Mikszáth jól tudta, mégis úgy érezte, neki kell megköszönnie, hogy sikeres író lett, hisz ő látta meg benne a tehetséget.

Ennyi információ átalakítja a megítélésünket egy emberről, akit a tankönyvekből ismerünk, ráadásul nekünk ennél még több érdekes adat jutott másfél óra alatt. Egyetemi előadáshoz hasonló élményt kaptunk gimnazistaként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!