Hétvége

2016.06.10. 11:27

Huszonöt éve alakult - Jubileumi hangversenyt adott a Zalaszentgróti Városi Kamarakórus

Negyedszázada, 1991-ben hét énekes alakította meg a Zalaszentgróti Városi Kamarakórust. Az egyik alapítóval, Lovász Gáborral, az Erkel Ferenc Zeneiskola igazgatójával beszélgettünk, aki azóta is vezeti a kórust.

Szalay Csaba

Bevezetőben az igazgató elmondta, hogy néhány napja 6 növendék vizsgahangversenye volt, „jobbára jelessel" végeztek. Közülük csak egy tubás, Szabó Benedek tanul tovább zenét, ő a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatója lesz. A többiek is nagyon ügyesek, de nem ezt a hivatást választják.

Múlt szombaton délután a zeneiskola hangversenytermében nagy érdeklődés mellett került sor a kórus jubileumi hangversenyére, amelyen a Letenyei Vox Varietas Kamarakórus is szerepelt.

Jelenleg húsztagú a kórus, voltak már harmincnál többen is
Fotó: Bonyhárdné Purger Nikoletta

Lovász Gábortól megtudtuk, hogy az alapítók közül már csak ketten vannak a jelenleg 20 tagú kórusban, de volt idő, amikor 30 felett volt az énekesek száma. - Ausztriában többször szerepeltünk, emlékezetes volt a máriacelli kegytemplomi és a bádeni szabadtéri fellépésünk. A Herzogenburg melletti Altenburg fiúkórusával többször találkoztunk. Korábban jó kapcsolatunk volt többek között a lenti, a szentgotthárdi, a komlói, a pápai, a celldömölki kórusal. Ezek a találkozók az utóbbi tíz évben ritkultak, mert ennyi embert az elfoglaltságaik miatt nagyon nehéz közös programokra összehozni. A mai napig kapcsolatban vagyunk a letenyeiekkel, ezt jelzi, hogy most ők a vendégeink, mi pedig ősszel viszonozzuk szereplésüket. Sümegen többször énekeltünk misén, a kallósdi nyári hangversenyeken is rendszeresen fellépünk. Természetesen Zalaszentgróton állandó közreműködői vagyunk a városi rendezvényeknek, kiállításmegnyitóknak.

Lovász Gábor
Fotó: Szalay Csaba

Az utánpótlás nagyon nehéz, jelenleg egy 16 éves énekes van - a diákok a nagy leterheltség miatt nem tudják vállalni az éneklést -, a többiek mind felnőttek. Örömmel fogadnak mindenkit, aki szeret énekelni!

A kórus működését a Zeneiskola terem biztosításával és kottákkal segíti. Sokat segít a Zalaszentgróti Művészetpártolók Alapítványa, az új ruhákat is az alapítvány finanszírozta. Esetenként az önkormányzat támogatására is számíthatnak. Működési gondjuk nincs, mert - mint Lovász Gábor hangsúlyozta - szeretetből énekelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!