Hétvége

2015.01.14. 16:26

Kisasszonyok, kutyakorbáccsal

Az asszony a falu közepén bérel egy öreg parasztházat. Olyan öreget, hogy azt akarják majd faluházzá alakítani, mint a régi idők egyetlen, vályogból rakott falú, szelemengerendás tanúját. Ha lesz rá pénze egyszer a falunak, és addig össze nem dől az a ház.

A bérlője maga sem fiatal, 93 éves volt októberben. De még a kertjét is maga műveli, és ebédre is megfőzi magának minden nap, amit szeret. Egyetlen szobát, meg egy egészen kicsi konyhát használ. A szoba falán, az ágy fölé a kinagyított esküvői fényképe, az ajtó mellé apja, anyja szépiabarna, üveg mögé zárt fotográfiája van fölakasztva. Ha néha rájuk esik a pillantása, arra gondol: tizenegy gyereket neveltek föl, s ugyancsak megérték a kilencven fölötti életkort. A papa egyik testvére pedig megünnepelhette a százkettedik születésnapját is. Az öregasszonyt ez megnyugtató érzéssel tölti el mindig. Azt meg egyenesen büszkén meséli, ha bárhol szóba kerül, hogy a kilencvenöt éves bátyja ugyancsak jó egészségnek örvend, meg, hogy a 71 éves öccse a helyi citerazenekarban a „prímás".

Bár valamicskét ront ezen az örvendetes állapoton, hogy a 76 éves öcs már úgy érzi, kiöregedett a húrok pengetésiből, ezért abbahagyta a muzsikálást. A citerazenekar emlegetése nekünk kapóra jön, hiszen rátereli a beszélgetésünket arra, amiért az öreg ház öreg bérlőjéhez jöttünk: a kastélyra és annak történetére. Pontosabban arra az időszakra, amikor ez a fürge, jókedvű kis öregasszony még maga is kastélylakónak mondhatta magát. De előbb még gyorsan lejegyezzük, hogy a tanyavilágban, ahol az asszony felcseperedett, és ahol nyolcévesen egy bokor mögött megtanult táncolni, a citerás olyan szépen pengette a hangszerét, hogy a tanyavilág ennek az embernek az udvarába gyűlve valóságos porfelleget kavart, amikor a régi táncokat ropta.

Onnan, a tanyavilágból vitte feleségnek a faluba az ura, az anyósa házába. De ő annyira visszakívánkozott, hogy amikor a kisasszonyok bérlőket fogadtak a faluszéli kastély egyik szárnyába – a háború után volt már ez, a kisasszonyoknak is megélhetés, jövedelem után kellett nézniük – akkor ő meg az ura inkább odaköltöztek a kastélyba. Nem volt éppen népünnepély a kastélyban lakni. Az öreg gróf már nem élt, csak a róla szóló mendemondák keringtek még akkor is. Hogy az amúgy nagyon jó gazda hírében álló férfi micsoda mulatós ember volt, hányszor muzsikáltatta a cigányokat, a városból meghívott uraknak is nagy élvezetére. Volt, hogy felparancsolták a muzsikusokat a szalmakazal tetejére, onnan húzatták, és hát volt az a pénz, amiért azok ezt meg is tették. De próbálták volna nem tenni, amikor a csendőrparancsnok is odalent, a kazal tövében mulatott. Ott, a kastélyban volt a csendőrpihenő is: nagy vaskarika lógott a lovak kikötésére a falon, s egy szoba csakis arra a célra szolgált, hogy ott a csendőrök határjárás közben megpihenhessenek.

Az „öreg nagyságára" kedves, barátságos teremtésként emlékezik vissza a 93 éves, hajdani bérlő. Olyanképpen, mint aki folyton sírdogált, hogy itt szeretett volna meghalni, ezen a békés helyen, és hogy mi lesz most már vele meg a két lányával ezután, hogy mindenüket elvették. Pedig a két lány közül különösen az egyiket nem kellett félteni. Libát és rengeteg tyúkot tartottak. Azokat Cecília, a kisebbik kisasszony gondozta, akinek nem esett különösebben nehezére libapásztorlánnyá átlényegülni, mert kicsit habókos volt szegény – idézi fel a szomorú időket a bérlő, s eközben az is eszébe jut: ez a Cecilke az udvarlójával homokfutón ment valahová kirándulni, amikor olyan szerencsétlenül felborultak, hogy Cecilkének később aranylemezzel kellett pótolni a koponyacsontját. De lám, helyrejött, nem sokkal később már rossz gúnyát öltve, gumicsizmában felügyelte, ostorral vigyázta a jószágokat. Karola ellenben kutyakorbáccsal járt, azzal ütötte-verte a cselédeket. Az öregbérest, aki az ekeszarvra borulva pihent, úgy megkorbácsolta, hogy az öreg kórházba került. Felgyógyulva aztán beperelte a kisasszonyt, akinek kártérítésként szép summát kellett fizetnie.

Nem is sajnálta senki, amikor végül Pestre költöztek – ér véget az eddigre már amúgy is lassan csordogáló emlékezés. De a babák, a rengeteg baba, azok még előtipegnek a múltból.

Azokat nem tudja elfelejteni. Eladogatták a sok drága bútort, mire a padláson őrizgetett babákra sor került. Pedig azok akkora becsben voltak, hogy annak idején külön varrónőt tartottak a grófék, olyat, aki csakis babaruhákat varrt.

Amikor aztán mezőgazdasági szakiskola lett a kastélyból, onnantól már egy egészen másfajta történet kezdődött az asszony számára. Amiről úgy gondolja, az is nagyon megérdemelné, hogy az utókor számára lejegyezzék.

Koblencz Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!